...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika

Album nedelje: Beach House - 7

14.05.2018.

Deca mračnog proleća!

.

Sanjivi pop probio je granice mejnstrima početkom 90-ih godina prošlog veka (Galaxie 500, Slowdive, Cocteau Twins, Ride...), a danas ovaj muzički žanr doživljava novu genezu, koju su napravila neka nova melanholična deca. Beach House su nastali 2004. u američkom gradu Baltimoru, a stalnu postavu čini neraskidivi duo: Viktoria Legrand i Aleks Skali. Prvi, istoimeni album, pojavio se 2006. a pre nekoliko dana smo dočekali njihovo sedmo oficijelno izdanje jednostavnog naziva "7". Album je bio najavljen odličnim singlom "Lemon Glow".

Spot za pesmu "Lemon Glow"

Na novom materijalu su radili 11 meseci i ovo je bio prvi put da su kompletnu produkciju realizovali bez njihovog dugogodišnjeg prijatelja i producenta Krisa Kodija. Kao i svaki pravi bend, ovaj duo je takođe sagradio svoj lični studio (Apple Orchard Studios) u kom nisu brinuli za iznamljivanje opreme, radno vreme i termine izdavanja. Odličan primer kako se spaja posao i uživanje.

Atmosfera kao zaštitii znak grupe. Spot za pesmu "Dark Spring"

Kada bi morali da predstavimo album kroz njegov lajtmotiv, onda bi to zvučalo ovako: Svaka pesma sa albuma je komadić lepote koja se pojavljuje u našem suočavanju sa mrakom. To je empatija i ljubav koja raste iz kolektivne traume i mesto do kojeg pojedinac dolazi u trenutku kada spozna da prihvata stvari, a ne da ih odbacuje. Dobro, ima tu i malo praznoverja u vezi sa magičnim brojem sedam, pa se tako Viktoria i Aleks nadaju kako će njihova jednostavnost ohrabriti ljude da se pogledaju iznutra. Zato nije bila potrebna reč koja bi sumirala atmosferu novog izdanja - samo broj koji ih ujedinjuje.

Spot zapesmu "Dive"

Bend je tokom 2016. i 2017. godine naveo "društveno ludilo" kao dubok uticaj na stvaranje pesama, rekavši: "U ovim kompozicijama se dešava dosta haosa iz sveobuhvatnog tamnog polja na koje smo imali malo kontrole. Diskusije o ženskim pitanjima bile su stalni izvor inspiracije i ispitivanja. Energija, tekstovi i raspoloženja velikog dela ovog zapisa porasle su zbog osvrta na uloge, pritiske i uslove koje naše društvo stavlja na žene, prošlost i sadašnjost, svojim opasnostima i savršenim trenucima.

bh2 jpg

Francusko-američka kombinacija: Viktorija i Aleks

Skoro svaka kompozicija sa albuma pojavila se na internetu i to u obliku zanimljivih crno-belih spotova koje je u simetričnom stilu oblikovao američki umetnik  San Čaroenčaji, a u nastavku pogledajte spot za pesmu "Lose Your Smile".

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo