...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Zanimljivosti

Umesto reciklaže prodavali stare Apple uređaje

05.10.2020.

Apple je u Kanadi sklopio dogovor sa kompanijom Geep, prema kom, kada korisnici donesu stare uređaje, oni budu prosleđeni i Geep ih reciklira. Ili je, barem, tako trebalo da bude.

.

Prema izveštaju koji je ove nedelje procureo u javnost, umesto da recikliraju proizvode, radnici su ih prodavali, a profit je išao njima u džep. Naravno, o tome nisu obavestili nikoga.

Do problema je došlo kada je Apple dobio dojavu da se ponovo koriste neki od uređaja koji bi trebalo da su poslati u Geep na reciklažu, a to su potvrdili proverom serijskih brojeva. Sprovedena je istraga i došli su do podatka da je više od 100.000 uređaja prodato na ovakav način.

Osim što je Geep prekršio ugovor, navodi Apple u tužbi protiv ove kompanije, stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje se tražnja za novim (što automatski utiče na poslovanje), stvaraju se potencijalni sigurnosni problemi za korisnike, ali i šteti se brendu, jer su se proizvodi namenjeni uništavanju pojavili na tržištu.

Kako pišu mediji, Geep je potvrdio ove navode, ali istovremeno su rekli i da su se na taj potez odlučila samo tri zaposlena, bez znanja ostalih kolega, pa i svojih nadređenih. Problem je, jedino, što su ta tri zaposlena bili direktori u kompaniji.

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 miliona dolara. Geep želi da odgovornost, uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposleni koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Izvor:www.vesti-online.com

Možda te još zanima:

.

Apple kažnjen zbog netačne reklame

Apple je kažnjen sa 10 miliona evra, problem su njihovi telefoni...

.

What a Wonderful World

MacBook i iPad se više neće sastavljati u Kini

.

Podrška za Android na Windowsu 10

Ažuriranje za Windows 10 na jesen 2021. donosi UI poboljšanja i podršku za Android aplikacije

.

iPhone12 skoro za dž

Kompanija Apple predstavila je četiri nova iPhone modela. Narudžbine počinju da se primaju već od petka, a isporuka startuje naredne…

.

Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda

Ako vidite narandžasto svetlo na ekranu - možda vas neko posmatra.

.

Imao se rašta i roditi

Otišao u penziju sa 25 godina

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo