...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Lifestyle / Zanimljivosti

Umesto reciklaže prodavali stare Apple uređaje

05.10.2020.

Apple je u Kanadi sklopio dogovor sa kompanijom Geep, prema kom, kada korisnici donesu stare uređaje, oni budu prosleđeni i Geep ih reciklira. Ili je, barem, tako trebalo da bude.

.

Prema izveštaju koji je ove nedelje procureo u javnost, umesto da recikliraju proizvode, radnici su ih prodavali, a profit je išao njima u džep. Naravno, o tome nisu obavestili nikoga.

Do problema je došlo kada je Apple dobio dojavu da se ponovo koriste neki od uređaja koji bi trebalo da su poslati u Geep na reciklažu, a to su potvrdili proverom serijskih brojeva. Sprovedena je istraga i došli su do podatka da je više od 100.000 uređaja prodato na ovakav način.

Osim što je Geep prekršio ugovor, navodi Apple u tužbi protiv ove kompanije, stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje se tražnja za novim (što automatski utiče na poslovanje), stvaraju se potencijalni sigurnosni problemi za korisnike, ali i šteti se brendu, jer su se proizvodi namenjeni uništavanju pojavili na tržištu.

Kako pišu mediji, Geep je potvrdio ove navode, ali istovremeno su rekli i da su se na taj potez odlučila samo tri zaposlena, bez znanja ostalih kolega, pa i svojih nadređenih. Problem je, jedino, što su ta tri zaposlena bili direktori u kompaniji.

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 miliona dolara. Geep želi da odgovornost, uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposleni koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Izvor:www.vesti-online.com

Možda te još zanima:

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Režiser Avatara i Terminatora "oduvan" Apple Vision Pro uređajem

Džejms Kameron, režiser Terminatora i Avatara, je u početku bio skeptičan po pitanju Apple Vision Pro uređaja, ali je promenio…

.

Četrdeset godina Mac računara

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

.

Apple traži partnere među izdavačima vesti, zbog treniranja AI modela

Apple je primetno nedostajao na listi kompanija sa sopstvenim generativnim AI proizvodom, ali na osnovu novog izveštaja The New York…

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

.

Apple razvija sopstvene 6G modeme za iPhone

Kompanija Apple navodno angažuje arhitekte i inženjere za rad na 6G modemima, koji bi trebalo da se koriste u budućim…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo