...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Zanimljivosti

Putovanje u svemir na festivalskoj Stargate zoni

08.07.2017.

Među brojnim nemuzičkim sadržajima, na ovogodišnjem Exitu poseban festivalski program osmislili su i članovi Astronomskog društva Novi Sad. U njihovom prostoru koji se nalazi u blizini Muzeja grada odnosno Fusion stage-a svake večeri posetioci mogu da poslušaju naučno-popularna predavanja i da pogledaju filmove o svemiru.

.

ADONS-ova naučno-popularna predavanja počinju svake večeri u 20 časova, a zatim na svaki pun sat do ponoći posetioci mogu pogledati neki od filmova o svemiru, koji su posebno pripremljeni za kupolu. Volonterka ADONS-a Jovana Petrović, astrofizičarka, kaže da od ove godine imaju predavanja i na engleskom jeziku.

"Svaki dan započnemo sa po jednim predavanjem i za sad smo stvarno imali entuzuijaste na tim predavanjima koji su ostajali mnogo duže nego što smo mi predvideli satnicom. Posle toga imamo tri naučno-popularna filma pod kupolom. Zadovoljni smo posećenošću s obzirom na to da otprilike negde oko ponoći tek počne da se puni ceo Exit, a da se naš program dešava pre toga", kaže ona.

Na Stargate Adnos Planetarium Zoni možete da se družite sa stvarnim zvezdama pored ovih muzičkih koje vidimo na binama festivala. Ima tu svega, priče o malim zelenim ljudima, o putovanjima sa naše planete u svemir, o misterijama crne materije, mračnim stranama univerzuma i ostalim astronomskim zanimljivostima. Ljubitelja astronomije, zvezda i svemira ne manjka.

"Pored svega što je na festivalu, ovo je jako interesantno i oduvek me ova tema zanimala tako da uživam u ovim predavanjima", kaže jedna od posetiteljki Planetarijum zone. Njena drugarica dodaje da je zanimljivije na festivalu kada je veća ponuda, a među posetiocima definitivno ima onih koji vole nauku. Gosti iz Makedonije koje smo zatekli pod kupolom kažu da je ovo pravi način da se odmore od festivalske gungule, a da usput pogledaju nešto pametno i zanimljivo.

Ceo program osmislili su studenti i profesori fizike i astronomije, koji su članovi Astronomskog društva Novi Sad, a kako kaže Jovana, misterije Sunčevog sistema interesuju šaroliku publiku.

"Naša ekipa je baš mešana. Ima nekih lica koje prepoznajemo od ranije, oni su verni fanovi ADONS-a pa svrate pošto znaju da je ovde prijatnih 17, 18 stepeni za razliku od vrućine koja je napolju. Ima i onih koji slučajno siđu ovim našim stepenicama, zavire da vide šta se dešava i ostanu, a imali smo i putnike namernike, koji su na naša predavanja baš dolazili jer ih zanima tematika. Svi oni čine zanimljivu kritičnu masu", dodaje Jovana.

Večeras u 20 časova David Knežević govoriće o procesima kroz koje planeta treba da prođe kako bi se stekli uslovi za život ljudi, a sutra, poslednjeg dana festivala Uroš Meštrić sa australijskog Univerziteta za tehnologiju Svinburn održaće predavanje pod nazivom "Razglednice iz svemira".

Audio prilog poslušajte u plejeru:

 Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Nova sezona predavanja u Planetarijumu

Nova sezona predavanja o astronomiji počinje u četvrtak, 14. septembra, u Planetarijumu Astronomskog društva Novi Sad, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

.

Nova sezona predavanja u Planetarijumu

Nova sezona predavanja o astronomiji počinje u četvrtak, 14. septembra, u Planetarijumu Astronomskog društva Novi Sad, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo