...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Lifestyle / Zanimljivosti

Otkud izrazi Svetog Petra kajgana, radio Mileva, luda Nasta...

07.01.2016.

U svakodnevnom govoru koristimo fraze, za koje često nismo ni svesni šta tačno znače i kako su nastale. Medveđa usluga, Maksim po diviziji, radio Mileva, pijan ko majka, samo su neke od njih. Zato smo odabrali deset fraza koje često čujemo, pa u nastavku teksta možete pročitati neke od teorija odekle one potiču.

.

Po pe-esu

Sve je po pe-esu odnosno po "pravilima službe". Izraz je preuzet iz vojničkog žargona, jer u vojsci postoji knjižica po imenu "Pravila službe" ili skraćeno PS, u kojoj su do detaljna opisana sva prava i obaveze vojnika i starešina, način kako se obraćaju jedni drugima, kao i uređenje prostorija za spavanje, nameštanje kreveta, slaganje odeće, čišćenje toaleta…

medved jpg

Medveđa usluga

To je nevešta, nespretna, trapava usluga, koja uprkos dobrim namerama, ne donosi ništa dobro. Izraz je aluzija na basnu "Pustinjak i medved", ruskog pisca Ivana Andrejeviča Krilova. U basni se govori o usamljenom čoveku koji se sprijateljio s medvedom. Usled letnje žege, kada je čovek hteo da se odmori, medved mu obeća da će ga čuvati. Ali čovekov san je ometala dosadna muva. Kako nije mogao da je otera šapom, medved je uzeo jedan veliki kamen i u trenutku kada je muva sletela na pustinjakovo čelo, medved je udario iz sve snage. Tako je želji da pomogne, ubio i muvu i čoveka.

Radio Mileva

Radio Mileva je sinonim za alapaču, tračaru, onu koja prenosi laži ili polu-istine. Prema legendi, Mileva se udala u Vukoviće, a poreklom je iz sela Mali Stup iz Vasojevića. Njena naklapanja i lupetanja obilazila su crnogorska brda. Milevin lik postao je posebno popularan početkom XX veka, nastankom radija, koji je tada retko ko imao. Tako su se informacije prepričavale, samim tim i menjale, dok su na kraju imale veoma malo veze sa onom prvom, proverenom i tačnom informacijom.

Svetog Petra kajgana

Košta kao Svetog Petra kajgana je izraz koji objašnjava da je nešto previše skupo. Po legendi nastao je kada su Sveti Petar i Bog išli po svetu, pa u jednom selu zamolili neku ženu za prenoćište. Žena beše ljubazna, isprži im kajganu i upozori ih da joj je muž pijanica i da im može naneti zlo. Oni odgovoriše da ga se ne boje i odoše na spavanje. U pola noći, kada je stigao, pijani muž pomisli da su ova dvojica lopovi, pa poče tući Svetog Petra. Kako više nije mogao da trpi batine, Sveti Petar zamoli Boga da zamene za mesta, što i uradiše, a baš tada i pijanica pomisli da bi malo trebalo da tuče i ovog druog, te tako ponovo opauči Svetog Petra. Zbog toga je Svetog Petra skupo koštala i kajgana i gostoprimstvo.

pijan jpg

Pijan ko majka

Postoje dva tumačenja ovog izraza. Jedno je da su nekada ženama tokom porođaja babice davala da piju što jače alkoholno piće da bi ublažile porođajne bolove, a i da bi popustili grčevi mišića materice. Tumačenje lingvista odnosi se na majku Zemlju, kao praroditelja svega na svetu. Da bi Zemlja opstala, potrebno joj je da se napije, odnosno da ima dosta kiše da bi mogla da se odvija reprodukcija.

Pirova pobeda

Ovaj izraz se najčešće odnosi na pobedu koja nije nimalo laka. Bitka kod Askula (279. pre n.e.), odigrala se između Rimljana i savezničkih snaga Epira, Taranta, Oskana i Samnita. Grčki kralj Pir se borio na snazi savezničkih snaga i pobeđivao u bitkama protiv Rimljana, uz velike gubitke. Ostalo je zabeležena njegova rečenica: "Još jedna ovakva pobeda i izgubio sam!" Tako je i bilo, Rim je imao mnogo brojniju vojsku i iako su na početku rata izgubili značajne bitke, na kraju su pobedili.

Kaži Dragička

Izraz "kaži Dragička", kada nekome želimo da saopštimo lepu vest nastao je po gospođi Dragić, Beograđanki koja je prva saznavala pikanterije iz sveta tadašnjeg džet-seta, što ju je proslavilo jer su se njene informacije dugo prepričavale. Bila je slična "radio Milevi", samo za visoki stalež. Kasnije, kada bi neko želeo da ispriča novost rekao bi "kaži Dragićka", a druga strana bi, ako želi da čuje, odgovarala sa "Dragićka". Vremenom, usled promene akcenta glas ć prešao je u č.

patka png

Novinarska patka

Novinarska patka je izraz za dezinformaciju, lažnu vest. Ranije se u novinama, kod nepotvrđenih vesti (nešto poput današnjeg "prema nezvaničnim informacijama"), na kraju teksta dodavala oznaka n.t., od latinskog non testatum (neprovereno). Postoji više teorija kako je termin novinarska patka nastao. Najpoznatija je ona po kojoj je urednik jednih nemačkih novina svom slovoslagaru diktirao neproveren tekst. Kako je praksa u takvim situacijama nalagala, na kraju mu je rekao i en-te, misleći na latinski n. t., ali je ovaj zapisao ente, što na nemačkom znači patka.

Luda Nasta

Luda Nasta se koristi kada hoćemo za nekoga da kažemo da nije baš pri sebi, da radi mimo sveta, nešto besmisleno i besciljno. Reč je zapravo o muškarcu, Nasti, najverovatnije od Nastasije. On je bio jedini Srbin koji je 1813. godine ostao u Beogradu kada su ga Turci zauzeli. Prema legendi, stalno je išao za Turcima, zadirkivao ih, smejao se, a oni su smatrali da je takve ljude dodirnuo Alah i da ih ne treba dirati.

Lupa kao Maksim po diviziji

Izraz se koristi kada hoćemo da kažemo da neko priča gluposti, nebuloze. U pitanju je ili stvarni artiljerac Maksim, mada pre će biti da je reč o nemačkom mitraljezu "maxim", koji se koristio u Prvom svetskom ratu. Korišćen je za odbranu od pešadijskog juriša i ulivao je strah u kosti svima koji bi se spremali za napad na protivnički rov.

R. Leovac

Možda te još zanima:

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo