.
Trenutno
Album nedelje
 Dušan Majkić
Lifestyle / Zanimljivosti

Mačak Bleki uskoro u školskim klupama

24.11.2016.

Đaci muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novog Sada pokrenuli su peticiju nakon što je školski mačak Bleki odveden u prihvatilište u Šangaj. Kako nam je ispričala učenica koja je pokrenula peticiju Katarina Gajinov podrška stiže sa svih strana, a mačak će uskoro biti vraćen.

.

Samo nekoliko sati nakon što je mačak Bleki odveden iz ove institucije, učenici muzičke škole "Isidor Bajić" pokrenuli su peticiju ne bi li mačka vratili u školu. Učenica Katarina Gajinov objasnila je za O radio da je ovaj mačak jako drag učenicima i da će se potruditi da ga vrate u školske klupe.

"Mačku stvarno nije problem da bude sa nama, pa tu je već tri meseca i učenici ga baš vole", rekla je Katarina i dodala da će za najviše dve nedelje zajedno sa direktorkom otići po mačka, a do tada će na školskom parlamentu predložiti da svi koji su do sada podržali ovu ideju izdvoje po 10 ili 20 dinara za mačiju hranu.

"Hrana do sada stvarno nikada nije bila problem. Uvek ga je neko hranio, ili mi učenici ili neko od profesora, ali ćemo se sada potruditi i da prikupimo novac kako bismo mogli da kupimo više hrane", objasnila je učenica.

macak combine jpg

Mačor Bleki se trenutno nalazi u prihvatilištu, ali ne još dugo. Kako nam je objasnio šefa prihvatilišta Đorđe Plavšić on je tu dospeo po prijavi čoveka iz obezbeđenja, koji je rekao da je mačor napao profesora.

"On se trenutno nalazi kod mene u kancelariji i ne pokazuje nijedan znak agresije. Potrebno je da se mačak čipuje i kastrira kako bi ušao u legalne tokove. Nakon toga mačak se daje na usvajanje, ili se vraća u školu, sve zavisi od toga ko ga bude želeo”, izjavio je Plavšić.

Glas osnovaca došao je i do Udruženja za zaštitu životinja SPANS, pa Milena Brkljačić objašnjava da je inicijativa odlična, ali da ipak nije toliko praktična jer je život mačke na ulici poprilično rizičan.

"Za mačke rešenje problema ipak nije tako lako, čak i u prihvatilištu do nedavno nisu imali poseban prostor za mačke. One su uvek nekako skrajnute i mnogo više ljudi kad nas zove pita za pse, a ne za mačke", objasnila je Milena i dodala da u Novom Sadu postoji jako lep primer kako su zbrinuti ulični psi. Novosadski Kampus Univerziteta je osnovao udruženje Čuvari kampusa koje brine o psima na toj lokaciji, a kako kaže Milena odlično je što sarađuju sa Zoohigijenom koji čipuju i sterilišu pse i zaključila da bi sličan model mogao da se primeni na mačke.

Lea Kotlica

.
Poslednjih nekoliko meseci na našim ulicama primetan je najnoviji svetski trend. Kada bi imali pravo jednom da pogađate o čemu…
.
Jesu li i vas kad ste bili mali učili da je "strpljen spašen"? Ili da onaj ko je strpljiv, može imati šta god poželi? Tačno…
.
Kada biste prosečnog građanina naše zemlje, nevezano za to koliko ima godina, pitali koji je to časopis namenjen osobama od 7…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?