...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Astronomski događaji u oktobru

11.10.2016.

Astronomski kalendar za oktobar je sjajan, ima puno događaja, kiša meteora i zvezdane prašine, a da biste znali kada da gledate gore, evo laganog spiska sa datumima.

Odmah prvog dana oktobra svedočili smo punom mesecu koji je bio nevidljiv! Naime takozvani "novi mesec" se pojavio na istoj strani zemlje gde i sunce i zato nije obasjan njegovom svetlošću, a samim tim je i nevidljiv. Ovakav mesec dobar je za posmatranje noćnog neba, jer nema puno svetlosti koja blokira vidik, kažu stučnjaci.

.

No, ono što nas tek čeka tokom oktobra nije zanemarljivo. Već 15. oktobra zemlji će najbliže na svojoj putanji prići planeta Uran. Kako se navodi u astronomskom kalendaru, tog dana će Uran biti veoma jako osvetljen i vidljiv celu noć, pa će biti savršen za posmatranje i proučavanje.

Već sledećeg dana, 16. oktobra očekuje nas super pun mesec. U tom momentu mesec će biti najbliži zemlji, a na potpuno suprotnoj strani od sunca, pa će biti jarko osvetljen i nešto veći nego što smo navikli.

Zatim, 20 i 21. oktobra na nebu će se odigrati još jedna kiša meteora. Orionids meteorska kiša je jedna od najzabavnijih, jer može da proizvede i do 20 meteora u jednom satu. Ovaj spektakularni prizor potiče od kosmičke prešine i ostataka Halejeve komete. Orionids kiša zapravo počinje početkom oktobra, ali je na svom vrhuncu tokom noći 21.

Još jedan "novi mesec" nas očekuje 30. oktobra, biće nevidljiv i noćno nebo neće biti obasjano njegovom svetlošću, pa je to dobar momenat za posmatranje planeta, sazvežđa i ostalih nebeskih tela.

Ovako izgleda oktobar iz očiju astronoma, a ako vas zanima da znate i naučite više, obavezno se sledeći put prijavite za Novosadsku školu astronomije. Astronomsko Društvo "Novi Sad" je 10. oktobra počelo novi kurs astronomije za građane, a polaznici već uče o savremenoj astrofizici i astronomiji. Za više informacija o školi klikni na link.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Oradio i Carpe Noctem organizuju Astro šetnju, prijavi se!

Oradio će svoj osmi rođendan obeležiti i astro šetnjom na Fruškoj gori, koju pripremamo zajedno sa organizaciojom Carpe Noctem. Posetioci…

.

Pandemija i hobiji: Kako smo ubijali slobodno vreme?

Koliko puta ste u poslednje vreme razmišljali o tome kako da produktivno iskoristite to što smo prisiljeni da u kućama…

.

Zaljubljenici u kosmos i zvezde

Od 8. do 11. jula na Fruškoj gori održan je Astronomski kamp "Letenka 2021" koji popularizuje nauku, sa akcentom na…

.

Kosmos na dlanu

Poznavaoci veba znaju da je prvi sajt ikada pušten na mrežu info.cern.ch. Razvijen je 1990. godine u Cernu pa postoji…

.

Karantin ishrana: voda je obavezna, sa hranom umereno

Doba izolacije i gotovo stalnog boravka kod kuće vratilo nas je na neke kućne poslove kojima smo možda želeli više…

.

Ni prst pred nosom

Astronomi provode mnogo vremena u posmatranju noćnog neba. Dok tragaju za udaljenim svetovima postaje im jasno i šta se to…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo