...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Zanimljivosti

10 novih zanimanja koja nisu postojala pre pet godina

08.04.2016.

Pre samo deset godina nismo ni pomišljali da će nam danas biti potrebna osoba koja će nam razvijati operativne sisteme za telefone ili nam držati  treninge na plaži. Samo pet godina kasnije, stvorili su se uslovi za Android developere, Beach boy trenere ali i zumba instruktore, te stručnjake za digitalni marketing, piše u statistici objavljenoj na drušvenoj mreži Linkedin.

.

Foto: bizjournal.com

Analizirano je 295 miliona korisnika ove društvene mreže kako bi se odredilo deset najpopularnijih poslova na svetu koji nisu postojali 2008. godine. Najveće promene desile su se u IT oblasti i u fitnesu.

Apple je 2007. godine najavio Iphone, a već 2008. godine pustio IOS i App store. Te iste godine je IOS razvijalo 89 developera, a samo pet godina kasnije, 2013. godine je taj posao radilo 12.634 developera. Broj developera je porastao 142 puta za pet godina.

U isto vreme je počelo i razvijanje Androida i pet godina kasnije broj android developera je porastao 199 puta, i sada ih sa prvobitnih 53 ima 10.554.

Zumba je pre pet godina stigla i u Srbiju, a u Americi je bila popularna početkom 2000. Legitimnih zumba instruktora danas ima 6.331 a u početku ih je bilo 16.

Razvitkom internet mreže povećao se i obim podataka koji treba kompresovati, čuvati i prenositi. Danas za to služe "big data arhitekte" kojih danas ima 3.340. Pet godina ranije nije postojao apsolutno nijedan.

Koliko su podaci na netu danas vrlo važni svedoči i podatak da danas postoji 3.314 specijalista za Cloud servise, dok ih je 2008. godine bilo 195.

Na Linkedinu su se pojavili i treneri na plaži koji takođe nisu postojali 2008. godine a danas ih se na ovoj mreži može pronaći 3360. 

Pogledajte kako izgledaju statistike za svih deset novih i popularnih zanimanja. Ili na linku ovde

poslovi jpg

N.Š. 

Možda te još zanima:

.

Flopi diskete pokreću čitave flote putničkih aviona

Flopi disk je, za one mlađe koji sa njima nisu imali prilike da se sretnu, nekada služio kao prenosivi memorijski disk na…

.

Stižu novi modeli robota koji je hteo da uništi čovečanstvo

Za industriju robotike, korona-kriza je velika prilika, a tako razmišljaju i u kompaniji Hanson Robotics iz Hong Konga.

.

Imao se rašta i roditi

Otišao u penziju sa 25 godina

.

Uticajni tviteraš

"Da je danas živ Sveti Petar, sigurno bi i on slao poruke preko Tvitera i mejla, koristio bi savremena sredstva…

.

Otkriven eliksir večne mladosti?

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje. Za sada se eksperimenti vrše samo na miševima, ali prvi nalazi su ohrabrujući.

.

Niko te ne poznaje kao WC šolja

Pametni WC čuva vaše zdravlje i preporučuje šta da jedete.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo