...
TRENUTNO17:00 - 18:00Pop up

Lifestyle / Zanimljivosti

10 novih zanimanja koja nisu postojala pre pet godina

08.04.2016.

Pre samo deset godina nismo ni pomišljali da će nam danas biti potrebna osoba koja će nam razvijati operativne sisteme za telefone ili nam držati  treninge na plaži. Samo pet godina kasnije, stvorili su se uslovi za Android developere, Beach boy trenere ali i zumba instruktore, te stručnjake za digitalni marketing, piše u statistici objavljenoj na drušvenoj mreži Linkedin.

.

Foto: bizjournal.com

Analizirano je 295 miliona korisnika ove društvene mreže kako bi se odredilo deset najpopularnijih poslova na svetu koji nisu postojali 2008. godine. Najveće promene desile su se u IT oblasti i u fitnesu.

Apple je 2007. godine najavio Iphone, a već 2008. godine pustio IOS i App store. Te iste godine je IOS razvijalo 89 developera, a samo pet godina kasnije, 2013. godine je taj posao radilo 12.634 developera. Broj developera je porastao 142 puta za pet godina.

U isto vreme je počelo i razvijanje Androida i pet godina kasnije broj android developera je porastao 199 puta, i sada ih sa prvobitnih 53 ima 10.554.

Zumba je pre pet godina stigla i u Srbiju, a u Americi je bila popularna početkom 2000. Legitimnih zumba instruktora danas ima 6.331 a u početku ih je bilo 16.

Razvitkom internet mreže povećao se i obim podataka koji treba kompresovati, čuvati i prenositi. Danas za to služe "big data arhitekte" kojih danas ima 3.340. Pet godina ranije nije postojao apsolutno nijedan.

Koliko su podaci na netu danas vrlo važni svedoči i podatak da danas postoji 3.314 specijalista za Cloud servise, dok ih je 2008. godine bilo 195.

Na Linkedinu su se pojavili i treneri na plaži koji takođe nisu postojali 2008. godine a danas ih se na ovoj mreži može pronaći 3360. 

Pogledajte kako izgledaju statistike za svih deset novih i popularnih zanimanja. Ili na linku ovde

poslovi jpg

N.Š. 

Možda te još zanima:

.

Za zabavu Štrand, za opuštanje Oficirac

Nedavno je počelo leto, a sa ovim godišnjim dobom kreće i sezona kupanja. Novi Sad ima nekoliko plaža pored Dunava, a…

.

Kako biti mehaničar sa čistim rukama?

Vreme je letnjih raspusta i odmora, što znači da imamo više vremena za bacanje nego inače. Kako to vreme lepše…

.

Malta: Omiljeno mesto za sezonske poslove

Mnogi od vas razmišljaju o tome da odmore posle fakulteta, da naprave pauzu, ili da se jednostavno  upuste u avanturu…

.

Internet Expoler: Voleli smo da ga mrzimo

Kompanija Microsoft je nedavno potvrdila da će uskoro staviti tačku na Internet Exporler, pretraživač koji je skoro tri decenije, na…

.

Napiši reportažu - konkuriši za nagradu

Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović“ pozvala je studente i profesionalne novinare da konkurišu za nagradu za najbolju tekstualnu ili video reportažu…

.

Resident Evil 4 - nastavak serije rimejka

U martu naredne godine nam stiže rimejk "Resident Evil 4", čime studio Capcom nastavlja sa izbacivanjem modernizovaniih verzija popularnog horor…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo