...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Zanimljivosti

10 novih zanimanja koja nisu postojala pre pet godina

08.04.2016.

Pre samo deset godina nismo ni pomišljali da će nam danas biti potrebna osoba koja će nam razvijati operativne sisteme za telefone ili nam držati  treninge na plaži. Samo pet godina kasnije, stvorili su se uslovi za Android developere, Beach boy trenere ali i zumba instruktore, te stručnjake za digitalni marketing, piše u statistici objavljenoj na drušvenoj mreži Linkedin.

.

Foto: bizjournal.com

Analizirano je 295 miliona korisnika ove društvene mreže kako bi se odredilo deset najpopularnijih poslova na svetu koji nisu postojali 2008. godine. Najveće promene desile su se u IT oblasti i u fitnesu.

Apple je 2007. godine najavio Iphone, a već 2008. godine pustio IOS i App store. Te iste godine je IOS razvijalo 89 developera, a samo pet godina kasnije, 2013. godine je taj posao radilo 12.634 developera. Broj developera je porastao 142 puta za pet godina.

U isto vreme je počelo i razvijanje Androida i pet godina kasnije broj android developera je porastao 199 puta, i sada ih sa prvobitnih 53 ima 10.554.

Zumba je pre pet godina stigla i u Srbiju, a u Americi je bila popularna početkom 2000. Legitimnih zumba instruktora danas ima 6.331 a u početku ih je bilo 16.

Razvitkom internet mreže povećao se i obim podataka koji treba kompresovati, čuvati i prenositi. Danas za to služe "big data arhitekte" kojih danas ima 3.340. Pet godina ranije nije postojao apsolutno nijedan.

Koliko su podaci na netu danas vrlo važni svedoči i podatak da danas postoji 3.314 specijalista za Cloud servise, dok ih je 2008. godine bilo 195.

Na Linkedinu su se pojavili i treneri na plaži koji takođe nisu postojali 2008. godine a danas ih se na ovoj mreži može pronaći 3360. 

Pogledajte kako izgledaju statistike za svih deset novih i popularnih zanimanja. Ili na linku ovde

poslovi jpg

N.Š. 

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo