...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Lifestyle / Web

Za i protiv: Onlajn bukiranje koncerata

27.01.2017.

Nedavno se na internetu pojavila informacija o tome da će uskoro biti pokrenuta aplikacija koja bi značajno mogla da olakša komunikaciju između bendova i organizatora koncerata, najčešće klubova. Kontaktirali smo tvorce aplikacije GigPin, ali oni nisu bili raspoloženi da iznose detalje u javnost sve dok aplikacija ne startuje, što se očekuje za mesec dana. Ideja nas je, međutim, veoma zainteresovala pa smo, dok čekamo na GigPin, razgovarali sa muzičarima, organizatorima koncerata i menadžerima o tome bi bukiranje onlajn moglo da im olakša posao. 

.

Kako je ekipa koja stoji iza GigPin-a objasnila, suština aplikacije je u tome da poveže klubove, bendove i sve ostale "subjekte" koji su potrebni da bi neki koncert bio održan. Za hrvatski sajt bosonoga.com objasnili su da bi aplikacija trebalo da pojednostavi komunikaciju između kluba i benda, a čitava ideja je upravo u tome da GigPin bude centralno mesto koje će okupljati isključivo strane koje u tome pronalaze korist. Tako će bendovi lakše pronalaziti klubove za svirke i turneje, a klubovi će imati uvid u to o kakvom se bendu radi, šta mogu očekivati, koliko taj bend košta i koji su im uslovi. Autori aplikacije kažu da bi u praksi ovo trebalo da bude odlična platforma, koja bi trebalo da pomogne mladim bendovima da lakše dođu do izražaja i krenu u svet sa svojom muzikom.

Novosadski bend Bunker 13 jedan je od novijih  bendova na sceni i njihovo vreme tek dolazi. Njima i sličnim bendovima bi ovakav pristup mnogo značio, a basista Ivan Černjak kaže za O radio da je odlična ideja da se napravi onlajn baza bendova, klubova, pa i festivala. Takođe, rekao je i kako se nada da će i Bunker 13 biti deo te priče.

"Meni se to čini kao super ideja. Prvenstveno zbog toga što sam za svoj bend i menadžer, muzičar i organizator, tako da je ovo odlična alatka za takvu priču. Mnogo pojednostavljuje posao u smislu da uđeš, vidiš šta ti se nudi, šta je slobodno, šta možeš da uradiš. Onda možeš sebe i bend da planiraš. Pinovaćemo se svakako, pošto je bend relativno mlad", rekao je Ivan. 

"Koliko sam shvatio, aplikacija je trenutno u beta fazi i za početak će da funkcioniše na relaciji bendovi - klubovi. Mislim i da će oni da razrade tu priču i da naprave bazu podataka, kako bi neki festivali i mesta za svirke došli do informacije o tome šta im određeni region nudi. Ima dosta bendova koji muziku rade na engleskom jeziku i mislim da bi imali daleko veću prođu van granica Balkana. Mislim da je to ok priča".

gigpinn png

Aleksandar Apić Šaca je basista u novosadskom bendu Wolfram, jedan od organizatora festivala Frogvil i event menadžer za klub Gerila. Značaj onlajn platforme za njega bi bio višestruk, a kako kaže, da li će to zaživeti zavisi od bendova i organizatora.

"Ako postoji aplikacija u kojoj će biti određena baza bendova koje organizatori i buking menadžeri mogu da pikiraju, mislim da to može da ima budućnost. Ali u suštini time neće biti završen posao, ako ti sad nađeš bend, klikneš i to je to. Opet treba da postoji neko sa kim će da se obavljaju razgovori kako bi se sve zakazalo. Tako da mislim da to nikada u potpunosti neće moći da iskoreni postojanje menadžera, može samo da bude baza raspoloživih bendova", kaže Šaca i osvrće se na prednosti takve aplikacije.

"Ne bi postojao menadžerski procenat, već bi to išlo bendu. Bend se oslanja na sebe i svoj kvalitet i ne daje budućnost i potpuni učinak menadžeru u ruke. Na žalost postoji izvestan broj ljudi koji se predstavljaju kao menadžeri, koji prosto vole da se nalaze u muzičkom svetu, ali za bendove ne rade mnogo. Prosto su tu i želeli bi da budu tu, ali ne rade za bend, niti u njegovom interesu. Prosto, samo oduzimaju vreme. Vidim prednost u tome da će muzičari moći da imaju koristi od toga u zavisnosti koliko truda, rada i energije bude ulužio u bend".

Šime Barbarić je Splićanin i vlasnik muzičke agencije Street puls koja se bavi muzičkim menadžmentom, bukingom i promocijom muzičara. Kako za O radio kaže, ideja GigPin-a ima "određeni potencijal". U praksi sa stranih tržišta, pogotovo iz SAD, postojao je pokušaj da se tako nešto napravi. Neki od sličnijih projekata su uspeli, neki nisu, a kako Šime kaže, sve zavisi od logistike, načina i pristupa na koji se takav projekat odradi.

"Ovakva stvar može biti jako dobra platforma za mlade bendove, demo bendove, kao neki onlajn showcase gde se oni mogu pokazati i predstaviti svojim audio i video materijalom potencijalnim klubovima, organizatorima i slično. Na neki način ovaj projekat se ne kosi, kao što je u nekim naslovima u pojednim medijima piše, sa poslovima menadžera. To je skroz drugačija paradigma. Kontakt benda i organizatora ovde dolazi u prvi plan. U konačnici ponovo će kroz ovakav jedan projekat bend morati sam da pregovara sa organizatorima. Iako će tu biti predstavljena jedna cena kvaliteta benda, koliko je poznat i priznat odrediće koliko on vredi i koliko novca može da dobije i koliko se organizatoru isplati dovesti takav bend".

gg jpeg

Da li to može da pomogne bendovima da izađu iz okvira regiona?

"To je jedna varijanta koja je moguća, s tim da ta aplikacija ne sme biti limitirana. Znači 300 bendova i toliko klubova, tu pričamo već o ekskluzivi. S druge strane opasnost je da ta ekskluziva ima elitistički pristup, što znači da bi jedan takav program trebalo da bude slobodan, što znači da bendovi raznih žanrova, pristupa i pogleda prema muzici mogu da se prijave".

Da li bi ta aplikacija tebi kao menadžeru olakšala posao?

"Možda na neki način. To može koristiti kao još jedan kanal gde se može slušati nova muzika. S jedne strane to može da olakša moj posao, a sa druge mi smo ipak premalo tržište, pričam o regionu, da ako smo već u poslu muzike ne poznajemo šta se dešava na tržištu. Naravno da postoji izvođač koji se pojavi, nije dovoljno ambiciozan a radi sjajne stvari, pa se kroz taj tip projekta pokaže kao super stvar".

Miloš Ivanović Kepa je menadžer bendova Artan Lili, Ničim Izazvan i Marčela. Za Oradio je ispričao da je pre nekoliko godina i kod nas postojala slična stvar, preko sajta Skymusic, gde je bend mogao da bukira svirku.

"To sa aplikacijom deluje ok, ali u principu sa fejsbukom, instagramom, vajberom već imaš direktan kontakt sa svima. Nisam siguran da je to nešto što će unaprediti količinu svirki za bendove. Olakšaće mi posao ako to ikako zaživi. Mora prvo da pokaže rezultate da bih mogao da se oslonim na takvu vrstu aplikacije".

U narednom periodu O radio će pratiti rad GigPin-a, tako da možete da očekujete novosti čim tvorci odluče da ih podele sa nama.

Tonski prilog poslušajte u plejeru:

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Discord se rebrendira da bi se udaljio od gejminga

Ova kompanija je objavila da menja svoj fokus ka tome da svoj softver pretvori u mesto gde svako može da pronađe…

.

Za lepu letnju baštu

Ukoliko volite da imate i uređujete lepu, letnju baštu tokom leta, imamo aplikaciju za vas. 

.

Upoznaj nove kulture na brz način

Ako vam je potreban jednostavan i brz pristup zanimljivostima o drugim zemljama, imamo aplikaciju za vas. 

.

Izmeni glas

Telefonske zezalice su stare koliko i sam izum telefona. Modifikovati svoj glas je ranije bila prava umetnost, ali sada je…

.

Google Photos dobija novi izgled

Google Photos servis dobija novi dizajn koji podrazumeva jednostavniji interfejs, ali i nekoliko novih opcija.

.

Bezbedno na društvenim mrežama

Kompanije kao što je Facebook mogu da ponude čitav niz sigurnosnih funkcija, ali se podešavanja često menjaju. Čak i kada se korisnik…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 Indie road
  • 14:00 Pokretač

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo