.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Web

Svetske promene zabeležene u sekundi

22.04.2019.

Ako vas je ikad zanimalo koliko ljudi ima na planeti baš u ovom trenutku, koliko je šuma izgubljeno ove godine ili koliko je automobila proizvedeno, na sajtu Worldometers pronaći ćete brojne statističke podatke o ovim i raznim drugim dešavanjima u svetu.

.

Ova onlajn statistička služba sadrži podatke o rastu svetske populacije, ekonomskim kategorijama, hrani, vodi, potrošnji i proizvodnji energije, životnoj sredini, bolestima, upotrebi medija, gotovo o svemu što bi nas ikad moglo interesovati kada je u pitanju statistika.

Demografski podaci na sajtu menjaju se iz sekunde u sekundu, onako kako se to zaista i dešava u realnom vremenu. Statistiku izračunava algoritam koji obrađuje najnovije podatke preuzete od najznačajnijih statističkih kancelarija i svetskih organizacija, poput Ujedinjenih nacija, te se worlodmeters.info smatra najpreciznijim onlajn brojačem na svetu.

Osim ukupnog broja stanovnika na planeti, možete pogledati i uporediti podatke o broju rođenih beba i umrlih osoba, dnevno i na godišnjem nivou, a pronaći ćete i informaciju da je svetska populacija dostigla sedam milijardi 31. oktobra 2011. godine. Predviđa se da će osmu milijardu čovečanstvo dostići 2023, a desetu 2055. godine, jer nas je na svakih sat vremena više za oko 10 hiljada. Prema podacima sa sajta, najveći porast stanovništva čovečanstvo je doživelo sa industrijskom revolucijom, a prvu milijardu dostigli smo oko 1800. godine.

Spisak podataka iz različitih oblasti koje Worldometers broji je dosta dugačak, a kako kažu tvorci sajta, želja im je da predstave ritam učestalosti promena u raznim životnim kategorijama, kako bismo imali realniji uvid u stanje na našoj planeti i razumeli svet u kojem živimo.

Sajt je preveden na više od 30 jezika, uključujući i srpski. Najstarija i najveća bibliotečka asocijacija na svetu, Američka bibliotečka asocijacija (ALA), proglasila je Worldometers jednom od najboljih web stranica.

.
Ako vam reči ne govore sve, tu je aplikacija koja će vam objasniti šta neki postupak znači, na neverbalnom nivou. 
.
Postoji veb aplikacija koja može da vas natera da pišete bez pauze, u nekom definisanom vremenskom periodu. Ako odaberete vremenski…
.
Koji god problem da vam se dešava u životu, izuzetno je bitno da znate da niste sami. Izdvojite desetak minuta svog vremena i posetite…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?