...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Web

Rizikuju život zbog Instagrama

23.04.2019.

Potvrdu svoje ličnosti mladi u današnje vreme često traže na društvenim mrežama. Najuticajnije su one mreže na kojima se postavljaju samo slike i video snimci. Iako su se u poslednje vreme tokom fotografisanja za društvene mreže dogodila dva slučaja završena tragičnim ishodom, izgleda da mladi i dalje ne odustaju od pravljenja fotografija na zgradama ili liticama.

.

foto: fastcompany.com

Prema tumačenjima stručnjaka, samopouzdanje omladine se danas gradi na osnovu društvenih mreža, pre svega Instagrama. Cilj je skupiti što više lajkova i pratilaca, a da bi se to postiglo, potrebno je napraviti što bolju fotografiju. To nekad podrazumeva i dovođenje sopstvenog života u opasnost, pa i tragičan ishod. Da zaista ima mladih koji idu tako daleko, kaže i dvadesetogodišnji student Nikola Radanović, koji priznaje da se i sam često negde penje zbog selfija.

"Volim da se slikam na opasnim mestima, visokim. Slikao sam se na Durmitoru. To je adrenalin, a volim i da to postavim na mreže. Dobro je za reputaciju", kaže Nikola.

Bez obzira na to što se u poslednje vreme događaju tragedije prilikom pravljenja selfija, ne samo u Srbiji već i u Americi (prema podacima Nacionalne medicinske biblioteke SAD od 2011. do 2017. godine je prilikom takve aktivnosti poginulo 259 ljudi), mladi se bez dileme i dalje odlučuju da slike prave na nemogućim mestima.

instagram opasno fotkanje2 jpeg

foto: huffpost.com

Sociološkinja Ivana Ćevriz objašnjava da mladi danas oponašaju ono sto vide kao moderno na Instagramu i da nemaju svest o opasnosti u koju se nekad dovode.

"Društvene mreže su deo svakodnevnice današnje omladine i oni oponašaju ono što vide. Oni konzumiraju Instagram. To je potvrda njihovog ličnog identiteta i ujedno neka vrsta atrakcije za njih. Nijednog momenta ne pomisle da su u opasnosti. Misle 'ne može meni ništa da se desi", kaže naša sagovornica.

Danas i brojni roditelji svakodnevno koriste društvene mreže, a nekima nije baš svejedno kada vide fotografije svoje dece. To nam potvrđuje i Radmila Radić, sa kojom smo razgovarali o ovoj temi.

"Mladi danas svašta postavljaju na Instagram i misle da zaista da ne može ništa da im se desi. Kada naiđem na neku sliku, ja sa svojim detetom razgovaram o tome i objasnim mu da nešto nije dobro. Najveći problem je u tome što roditelji saznaju uglavnom kad već bude kasno", kaže nam Radmila.

instagram opasno fotkanje3 jpg

foto: foxnews.com

Iako je broj mladih koji imaju ovakve fotografije veliki, većina njih negira da bi zaista rizikovala život zbog slike na Instagramu. U anketi koju smo sproveli, najviše sagovornika je navelo da im je stalo do slika, ali da ne bi otišli toliko daleko zbog lajkova i da je to ekstremno. Student Miloš Maksimović (22) tvrdi da mladima pratioci i nisu toliko bitni, koliko sama slika.

"Ja volim da se slikam i slike su mi bitne, kao i Instagram, ali mi nije bitno šta će moji pratioci reći i misliti", kaže Miloš.

Činjenica je da mladi rizikuju svoje živote da bi se dokazali na Instagramu, a vrlo je teško kontrolisati njihovo ponašanje ili ih "urazumiti" po ovom pitanju. Pre nekoliko godina mladi su svašta radili zbog Facebooka, danas zbog Instagrama, a ovim tempom za nekoliko godina usudiće se i na nešto više, zbog statusa na nekoj trećoj društvenoj mreži.

Saška Drobnjak 

Možda te još zanima:

.

Reklame stižu na IGTV

Iako korisnicima koji ne vole oglase može da bude neugodno, za kreativce koji žele da zarade od stvaranja IGTV video…

.

Video treninzi na Instagramu

Vežbanje ponekad najviše zavisi od motivacije. Uvek dođu dani kada vam se ne radi ništa i kada biste po ceo…

.

Instagram kopira Zoom

U proteklih nekoliko meseci video pozivi su postali deo naše svakodnevnice. Aplikacije koje nude ovu opciju svakog dana privalače sve…

.

Mikrosvet koji menja ljude

Instagram više nije samo za selfije, već se može upotrebitii pažljivije, tako što ćete svoj feed napuniti edukativnim sadržajem koji…

.

Književnost živi na Instagramu

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

.

Instagram pravi novu verziju Lite aplikacije

Instagram je TechCrunchu potvrdio da "vraća" Lite u onim zemljama u kojima je bio dostupan. Kako kažu iz ove kompanije, žele da…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo