...
TRENUTNO16:00 - 17:00Reflektor

Lifestyle / Web

ONAsnaživanje je rešenje

25.05.2016.

"ONAsnaživanje" je projekat usmeren na ekonomsko jačanje žena žrtava nasilja, štićenica sigurnih kuća, ali i onih žena koje spadaju u ekonomski ugrožene. Sajt ovog projekta je edukativan u svakom smislu te reči - od povećanja senzibilisanosti za problem nasilja nad ženama, do sjajnih tekstova o biznisu i proizvodnji.

.

Ovim programom žene dobijaju priliku da ostvare ekonomsku nezavisnost, žive dostojno, uvećaju svoja znanja, unaprede svoje sposobnosti i kapacitete za posao i budu u prednosti na tržištu rada. Upravo ekonomski aspekat je jedan od najvažnijih koraka i karika koja nedostaje da bi se odgovorilo na nasilje nad ženama, koji je u Srbiji veoma visoko.

Projektom "ONAsnaživanje" pokrenut je novi servis koji uključuje treninge za žene žrtve nasilja ili pripadnice ugroženih grupa stanovništa. On podrazumeva umrežavanje sa ljudima iz privatnog sektora koji su u mogućnosti da ulože resurse u ovaj projekat.

Formirana je mreža društveno odgovornih poslodavaca, biznismena, banaka i drugih predstavnika privatnog sektora, kako bi se nova usluga edukacije i ekonomskog osnaživanja žena nastavila i nakon završetka projekta.

Kroz treninge žene stiču znanja, veštine i samopouzdanje za suočavanje sa problememima. Projkat uključuje osnivanje socijalnog preduzeća, čiji profit obezbeđuje da program postane samoodrživ, a njime upravljaju polaznice i štićenice.

Delatnost socijalnog preduzeća koje je uspostavljeno u Sigurnoj kući u Somboru je organska proizvodnja povrća u plastenicima, a ideja je da se u narednim godinama praksa uspostavi i u drugim gradovima u Srbiji.

Pored Fonda B92, koji je nosilac projekta, partneri su Centar za socijalni rad Sombor i SMART Kolektiv, a za sve koji mogu da pomognu na sajtu postoji opcija za donacije. Takođe, oni koji na žalost budu imali potrebu da im u kući pruže pomoć, mogu na sajtu pronaći kontakt.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Hakovanje profila nerešiv problem

   Neki od nas su doživeli hakovanje profila na društvenim mrežama i mejlovima i višemesečno uhođenje, ali način da se…

.

Nauči jezik preko slika

Mamrise je još jedna od aplikacija za učenje stranih jezika, ali za razliku od drugih ovde ti odlučuješ šta češ…

.

Najpametnija lampa na svetu

Kompanija Dyson izbacila je na tržište novi model lampe za koji tvrde da može da traje skoro 60 godina.

.

Sa tinejdžerima u turističku turu kroz Novi Sad

Mladi novosađani uskoro će se oprobati u ulozi turističkih vodiča. Već od narednog meseca svi zainteresovani će imati priliku da…

.

Možeš li da izdržiš ceo dan bez aplikacija?

Guglova aplikacija Desert Island može da ti pomogne ako želiš da smanjiš vreme koje provedeš na telefonu svakog dana.

.

Avast prikuplja podatke

U medijima se već duže vreme spekuliše da antivirus program Avast prikuplja podatke o aktivnostima korinsika na internetu.

  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo