.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Web

Firefox se vraća u borbu

07.08.2017.

Izvršni direktor Mozille Chriss Beard i njegov tim pripremaju se da nadmudre Chrome i pokušaju da vrate Firefox među vodeće internet pretraživače. Bitka počinje u novembru, kada će se, kako je najavljeno, pojaviti Firefox 57.

.

Maskota nove oklopljene lisice predstavljena je u junu ove godine, kada je  u hotelu Hilton u San Francisku održan sastanak vodećih ljudi kompanije. Poruka je jasna, novi Firefox kreće u borbu protiv glavnog konkurenta - Googleov Chrome danas upotrebljava 54 odsto internet korisnika u svetu, koji surfuju koristeći računare, tablete i telefone.

Appleov Safari drži 14 odsto, dok Firefox ima svega šest odsto korisnika. Zbog toga su u kompaniji Mozilla poslednjih godinu dana proveli testirajući novu verziju i kako najavljuju, 14. novembra pojaviće se pretraživač koji bi mnoge korisnike mogao da navede da se vrate vatrenoj lisici.

"To će biti veliki udarac. Vratićemo mnogo ljudi", najavljuje Chris Beard. Njegove reči ipak zvuče neverovatno u trenutku kada je Chrome je najčešće korišćeni browser ne samo na računarima (na kojima se Mozilla još uvek drži), već i na telefonima, na kojima je Firefox retkost i gde Safari ima drugo mesto.

U Mozilli najavljuju poboljšanja u interfejsu, brzini i bezbednosti. Tu je i nova tehnologija proširenja, koja će korisnicima omogućiti prilagođavanje pretraživača, kako bi ekstenzijama mogli da blokiraju oglase, zaštite privatnost, preuzimaju Jutjub video zapise, prevode veb stranice ili upravljaju lozinkama.

Stručnjaci smatraju da je Mozila napravila ogromnu grešku kada je dozvolila da ih Google "preskoči" puštanjem browsera Chrome u rad. Prednost koju su u tom trenutku imali nisu uspeli da sačuvaju, odnosno, nisu bili dovoljno brzi da poboljšaju Firefox.

"Bili smo toliko fokusirani na operativni sistem Firefox OS, da smo nedovoljno uložili u nove stvari u budućnosti. Međutim, Mozilla ne samo da je preživela, već idemo ka tome da postanemo bolji. Vratili smo se i spremni smo za borbu", tvrdi izvršni direktor Chris Beard.

Da li će zaista tako i biti znaćemo u novembru.

P. N.

izvor: cnet.com

.
Pogledamo se u ogledalo, pomislimo kako smo jako lepi, uključimo kameru i – razočaramo se. Preveliko nam izgledaju obrazi, puder…
.
Pokušali smo da pronađemo deset osoba koji ne vole seriju Prijatelji. Nismo uspeli. Još kada se ova serija spoji sa veikim brojem…
.
Svakom se bar jednom desilo da pomisli "Ma zapamtiću ovo, neću zapisivati" i da nakon toga ipak zaboravi. Da ne biste nešto zaboravili…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?