...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Lifestyle / Web

Da li ste probali alternativne društvene mreže?

25.02.2020.

Koje društvene mreže najčešće koristite? U Srbiji je na ovo pitanje odgovor, uglavnom, Fejsbuk, Instagram i Tviter. Postoji, međutim, toliko drugih mreža koje broje stotine miliona korisnika o kojima se kod nas i dalje malo zna. 

.

Ruska verzija fejsbuka Vekontakt najveća je društvena mreža u Evropi. Njena prednost je u tome što ima veoma dobro razvijenu opciju pretrage koja može da konkuriše i samom Guglu. Studentkinja Sanja navodi da Vekontakt koristi isključivo zato što je fleksibilniji po pitanju autorskih prava i zato što može da upozna mnogo različitih ljudi.

"Volim da koristim ruske sajtove. Tamo se ne poštoju autorska prava, tj. nisu se poštovala do skoro. Mogla sam nesmetano da skidam muziku. Takođe, mogu preko Vekontakta upoznati ljude koji nisu odavde. Nema mnogo onih koje znaš i onda možeš koristiti mrežu da upoznaš totalno različite i nove ljude", objašnjava Sanja. 

Još jedna društvena mreža koja je veoma popularna u svetu, a kod nas nije toliko zaživela, jeste Tambler. Ona je napravljena po principu mikroblogova u okviru kojih korisnici mogu da objavljuju različite sadržaje, dele linkove, tekstove i video fajlove. Ovu mrežu koristi i naša sagovornica Branka.

"Mislim da se preko Tamblera uspostavljaju mnogo emotivniji i prisniji odnosi među korisnicima nego na Fejsbuku i Instagramu. Nije toliko javan i mislim da se ljudi prepoznaju na osnovu svojih interesovanja, a ne na osnovu fizičkog izgleda, što je mnogo značajnije", navodi Branka.

instagram fotke jpg

Postoje alternative i mesindžer aplikacijama. One funkcionišu po principu enkripcije i nude sigurnost svim korisnicima. Ivan koristi Viker i Telegram baš zbog privatnosti poruka. S ovim aplikacijama gotovo je nemoguće da hakeri uđu u vašu intimu.

"Koristim Vikel i Telegram, mislim da su manje popularne i ulivaju mi sigurnost zato što se poruke automatski brišu nakon što ih pošalješ", kaže Ivan.

Ove društvene mreže u Srbiji nisu toliko popularne i malo ko zna za njih. Međutim, ima i onih koji su upoznati sa funkcionisanjem ovih mreža, ali smatraju da one nisu bezbedne i da se putem njih vrše protivzakonite radnje. Tanja je jedna od pobornica ovakvog mišljenja.

"Lično ih ne koristim, jer smatram da mi redovne društvene mreže pružaju sve što mi je potrebno. Ukoliko bih koristila alternativne znam da one imaju u sebi i nekih drugih tokova koji meni ne odgovaraju i koje lično nikome ne bih preporučila, jer su još manje bezbedni i koriste se u različite svrhe. Te svrhe su uobičajeno protivzakonite", smatra Tanja.

Redit, Fliker, Ksing, samo su neke od opcija da uđete u novi svet, da probate nešto drugačije od Fejsbuka i istražite opcije koje one nude. Bezbednost nije zagarantovana ni na jednoj socijalnoj mreži, zato budite pažljivi. Nekada se blago nalazi tamo gde niko ne traži, zato isprobajte svaku aplikaciju i nađite onu koja vama najviše odgovara.

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Edukacija na TikTok-u? Moguće je.

Iako TikTok postoji nekoliko godina, u poslednje vreme broj korisnika ove društvene mreže svakodnevno raste. Ova platforma se najpre zvala…

.

Po livadi razigrani

Petnaestak mladih volontera u Jagodini, organizovanih na društvenim mrežama, spaslo je sigurne smrti osam lipicanera i tri ponija. Vlasnica više…

.

Parler ponovo radi

Alternativna društvena mreža "Parler" ponovo je u funkciji nakon mesec dana pauze. Kompanija je saopštila da je servis dostupan postojećim…

.

Ima li leka za laži na društvenim mrežama

Odavno je jasno da su društvene mreže postale deo problema slobodnog izražavanja, a ne njegovog rešenja. Količinu lažnih vesti, dezinformacija,…

.

Za lako uređivanje društvenih mreža

Adekvatno i redovno održavanje Facebook, Twitter, Instagram i drugih naloga danas je izuzetno važno, ali je još važnije pametno iskoristiti…

.

Čije je naše pravo slobode govora?

Internet je poslednjih godina postao virtuelna stanica za sajber ratnike, koji koriste društvene platforme kako bi ispoljili svoje mišljenje, vodeći…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Žali se upravi vodovoda

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo