...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Lifestyle / Video igre

Igricom ću te, igricom ćeš me!

10.02.2015.

Svake 3-4 godine grupa Eastwood uzme jednu igru, tim je rastavi na sitne deliće, promene joj sadržaj i transformišu je u nešto potpuno drugo, a to drugo nosi društvenu poruku. 

.

Gost O radija bio je Vladan Joler koji je član grupe Eastwood, a poslednje što je zanimljivo izašlo iz ove kreativne kuhinje je modifikacija video igre „Civilization“. Modifikacijom se bave u svrhu umetničkog izraza, i skretanja pažnje na neke goruće društvene teme. 

Grupa Eastwood postoji već oko 12 godina i kako je Vladan rekao za O radio, svake 3-4 godine uzmu jednu igru, rastave je na sitne deliće, promene sadržaj i transformišu je u nešto potpuno drugo, a to drugo nosi društvenu poruku. Prema njegovim rečima, igra „relativno može“ da se igra i posle intervencije ovih „sajber umetnika“, ali možda više nije toliko fensi i zabavna kakva je u prvom momentu bila. 

„U svakom slučaju je zabavno to što igrica tada nosi neku novu poruku i postaje društveno angažovana. Najnovija modifikacija je bila na izložbi Trnsmedijala u Berlinu i dosta dobro je prošla, pa je njena recenzija izašla i u svetski poznatim časopisima kakav je na primer WIRED. Modifikacija ove igra je trilogija i prva se bavila korporacijama, u kojoj smo izbrisali sve države sa karte i umesto njih stavili imena korporacija koje se međusobno bore za world domination. Posle toga su na tapet došle socijalne mreže, koje su se borile za korisnike i koje su zarađivale na korisnikovoj ljubavi i emocijama koje oni šire kroz mreže. U trećoj, odnosno toj najnovijoj verziji, u pitanju je sajber rat i borba između različitih obaveštajnih službi, koje se trude da naprave svetsku dominaciju nad internetom. Oni se bore na različite načine. U igri vi možete da proizvedete viruse, trojance ili različite vrste algoritama koji onda napadaju jedni druge i pokušavaju da porobe sve te kompjutere koji se nalaze između i pretvore ih u zombije“, objasnio je Joler.

Joler je dodao da je među modifikacijama grupe Eastwood još jedna igrica, koja je rađena davne 2002. godine, a koju su zapravo oni kodirali sami. Ono što je specifičnost te igrice je zapravo činjenica da je sve ostalo, osim originalnog koda, pokradeno. Čitav sadržaj tim je uzeo iz operativnog sistema Windows 95 i bila je to kombinacija sa igrom „Command and Conquer“

„Maznuli smo one male ljude iz 'Comand and Conquer' i onda ti kao igrač trčiš po Windows okruženju i osvajaš foldere, napadaju te nekakvi ljudi i svašta se tu dešava. Ova igra je naišla na mnogo problema prilikom objave, jer je bila deo projekta 'Kingdom of Piracy' i ta izložba je bila zabranjena na primer u Tajvanu. Međutim, zbog toga što je bila zabranjena, nama je posle toga krenulo mnogo dobro, festivali su počeli da zovu, da se prave hrabri, interesuju za nju i izlažu je“, ispričao nam je Joler.

Vladan se bavi video igrama već 30 godina. Kao entuzijasta je i samostalno modifikovao neke veoma poznate video igre kao što su The Sims i Counter Strike.

„U jednoj intervenciji sam uspeo da izbrišem sve iz The Sims i ostavim samo dva čilca koji stoje na zelenoj površini i onda oni polako, od dosade i te neostvarene želje da im stalno kupuješ nešto, polako umiru. Jednom sam uspeo da napravim i modifikaciju igre Counter Strike, ali umesto njenog normalnog okruženja i onoga na šta su igrači navikli, napravio sam nivo u kojem ulaziš u zgradu Šengenskog informativnog sistema, u kojoj se čuvaju svi podaci o građanima koji žele da uđu ili izađu iz šengen zone. To je za nas tada bilo dramatično iskustvo, jer su nam još uvek trebale vize. Nabavio sam čak i crteže te zgrade, pa je bila realno predstavljena“, kazao je Joler.

Ovaj kotroverzni i provokativni rad je zapravo deo umetničkog konteksta, kazao je Joler, namenjen je izlaganju na festivalima i u galerijama i nikada se te igre ne vraćaju na tržište u komercijalnom smislu, pa je samim tim modifikacija legalna, pogotovo zato što su igre kupljene i postale su vlasništvo tima ili pojedinca. Zato oni nikada nisu imali probleme u smislu suđenja i autorstva. Međutim, javnost i okruženje imali su raznorazne reakcije na ovaj vid umetnosti.

„Okruženje uglavnom pozitivno reaguje, iako smo imali i ovih problema sa zabranama izlaganja. Zapravo, mi nikada nismo naročito puno radili na popularizaciji tih naših projekata, pa zapravo nemamo ni veliku količinu igrača ili fanova. To nam nije ni bio cilj, da ih masovno distribuiramo. Komuniciramo u umetničkom kontekstu“, dodao je on.

Na pitanje šta je sledeće od igrica na meti, Joler je obajsnio da trenutno nema planova, te da će Eastwood o tome odlučiti kada dođe vreme. „Naš tempo je vrlo spor. Skupljamo se tek kada prođu nekoliko godina, jer svi imao i neke paralelne živote, u kojima radimo neke druge stvri“, objasnio je Joler.

U Eastwood timu rade i istoričar umetnosti Kristijan Lukić, programer Zvonko Goričin, a Vladan Joler je profesor na fakultetu i vodi fondaciju SHARE.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Heroji 3: Video igra koja prkosi godinama

Retko koja video igra može da se pohvali trajanjem dužim od 20 godina. Takav je slučaj sa igrom "Heroes of…

.

Campfire - društvena mreža za Niantic igre

Proizvođač Pokémon Go aplikacije, Niantic, napravio je društvenu aplikaciju za svoje igre. Campfire je prvobitno najavljen u maju i bio je u…

.

Sega odustaje od proizvodnje arkadnih igara

Kompanija Sega odlučila je da izađe iz biznisa proizvodnje arkadnih igara, nakon više od 50 godina.

.

Xbox One zvanično ugašen

Proizvodnja konzole Xbox One je zvanično prestala, saopštio je Microsoft.

.

Maloletnici u Južnoj Koreji čekaju januar i slobodno noćno igranje

Maloletnici u Južnoj Koreji čekaju januar kada će napokon biti ukinuta kontraverzna zabrana igranja online igara noću. Ova zabrana uvedena…

.

Igraj Netfliksove mobilne igre

Netflix je na svojoj platformi predstavio mobilne igre. Reč je o višegodišnjem eksperimentu na kom kompanija radi kako bi svojim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo