...
TRENUTNO17:00 - 18:00Rodnopravnost

Lifestyle / Video igre

GTA Vice City slavi 20 godina: Klasik u duhu osamdesetih

08.11.2022.

Kultna video igra iz Rockstar Games kuhinje GTA Vice City nedavno je proslavila 20 godina od izlaska prvog dela. Iako je prošlo dve decenije, osećaj je kao da smo juče išli u igraonicu kako bismo na bar pola sata ili sat dobili priliku da je zaigramo, jer u to vreme nije svako kod kuće imao računar ili konzolu. Zanimljivo je da se i posle toliko vremena rado sećamo ove video igre, koja je nesumnjivo ostavila pečat u gejming industriji. 

.

Radnja igre smeštena je fiktivni grad Vice City koji jako podseća na Majami osamdesetih. Priča prati bivšeg zatvorenika Tomija Versetija, kome je glas davao nedavno preminuli glumac Rej Liota. Nakon izlaska iz zatvora, Tomi pokušava da pronađe one koji su mu smestili, a do kraja postaje najveći narko boss u gradu.

Cela igra odiše duhom osamdesetihg: od muzike, automobila, kriminala na Floridi, do načina oblačenja. Upravo je taj vajb 80-ih napravio od ove igre klasik, smatra gejmer Miloš Božić.

"GTA Vice City mnogi igrači pamte prvo po muzici 80-ih, koja je neprevaziđena u bilo kojoj igri. Druga stvar, cela priča i radnja Vice City-ja podseća na veoma popularni film Scarface. Mislim da su se mnogi pronašli u toj priči. Igrači su zaista imali mogućnost da baš dožive osamdesete, tu muziku, sukobe bandi, uspon jednog običnog zatvorenika do glavnog narko vođe u gradu, što je slična, ako ne i ista paralela sa popularnim Toni Montanom iz filma Scarface", kaže Miloš

gtavicecity2 png

foto: Rockstar Games

GTA Vice City izašao je nakon GTA 3, video igre koja je igračima pružila slobodu kretanja i pogled iz trećeg lica. Iako Vice City nije bio toliko revolucionaran, unapredio je sve što je njegov prethodnik nudio, što je video igru učinilo realnijom, kaže gejm dizanjer Milan Vukov.

"Mislim da su tematika i vajb osamdesetih, koji su zastupljeni u toj igri, zaista nepresušan izvor. Na prvom mestu to je muzika koju sam obožavao da slušam dok igram. Nekad bih čak samo vozio motor ili auto po gradu i slušao te hitove sa povremenim komičnim upadicama DJ-eva, reklamama i skečevima koje su ubacivali. To mi je i dan danas interesantno. Čak, s vremena na vreme, pustim te stanice na YouTubeu. Nije toliko do muzike, koliko je osećaj da je to stvarna radio stanica. Mislim da je tematika 80-ih veliku ulogu imala u tome da ta igra postane i ostane hit među gejmerima", ističe Milan.

Za igre iz GTA franšize važi da imaju sjajnu priču. Pored Reja Liote, Rockstar games je za Vice City angažovao glumce kao što su Geri Bjuzi, Deni Treho i Vilijam Finčer koji su svojim glasovima upotpunili celokupan doživljaj. Cela priča igrače vodi kroz misije koje su i dan danas teže u odnosu na neke novije naslove. Miloš smatra da je igra jednim delom i zbog toga ostala urezana mnogima u lepom sećanju.

"Ono što su možda drugi gejmeri voleli je težina igre. Te misije koje su bile praktično nemoguće u to vreme, možda zbog kontrole. Popularna, koju svi pamte, je čuvena helikopter misija koju sam lično mrzeo i sigurno sam zbog nje razbio nekoliko tastatura. Mislim da je ta igra čista nostalgija i da je neprevaziđena. Pogotovo za osobe koje su posedovale Playstation 2. Ta igra je, po mom mišljenju, neprevaziđeni klasik i ako je neko slučajno nije igrao, obavezno preporučujem da proba", kaže naš sagovornik.

GTA Vice City prodat je u 17.5 miliona primeraka širom sveta. Video igra je dobila i mnogobrojna priznanja, među kojima su najbolja video igra za Playstation 2 i najbolja akciona igra. Rockstar Games je prošle godine izbacio remasterovanu verziju tri kultna naslova GTA 3, GTA Vice City i GTA San Andreas, tako da duh 80-ih možete da proživite u novom ruhu.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Može li gejming da pomogne u poboljšanju koncentracije?

Da su video igre, kao i celokupna gejming industrija, sve više prisutni u svakodnevnom životu velikog broja ljudi, samim tim…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo