...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Video igre

GTA San Andreas aktuelan i posle 15 godina

26.11.2019.

GTA San Anderas je ovog oktobra napunio 15 godina. Kada se ova igra pojavila, 2004. godine, predstavljala je revoluciju u svetu gejminga.

.

U odnosu na predhodne igre iz GTA serijala, San Andereas je igračima ponudio gomilu novih mogućnosti. Opcije poput personalizacije lika, odlazaka u restoran na klopu ili u teretanu, tada su bile potpuna novina a sada su standard u ovakvim igrama. Gejmer Luka Knežević, kaže da je upravo to uticalo na dugovočnost igre.

"To je jedna od prvih 3D igara. Svet igre je ogroman, ima dosta stvari da se radi. Dali su igraču mnogo slobodnih odluka šta da radi. Ja sam, na primer, voleo dosta da idem po gradu, da se vozam, da radim vratolomije u skejt parku… To je prva igra koja je uspela da obuhvati i gejmplej i slobodu igrača da radi šta hoće", kaže Luka.

sanandreas2

Glavni protagonista igre je Karl Džonson, koji se vraća u rodni grad da osveti svoju majku, koju su ubile rivalske bande. Cela radnja je smeštena u izmišljenu američku državu San Andreas, koja je pravljena po uzoru na Kaliforniju. Sve se dešava početkom devedesetih, što prema profesionalnom gejmeru Nikoli Majdevcu može biti ključ uspeha igre u našem regionu.

"Možda u nekim drugim zemljama i u nekim drugim regionima i mentalitetima to ne bio slučaj, ali kod nas, to je baš, na žalost, zastupljeno... Imali smo devedesetih godina i zemunski klan i ovo i ono i možemo to da vidimo po mladim generacijama. Ta kultura i taj način razmišljanja, govora, hoda, ponašanja, generalno je jako pristupačan i jako čest u mlađim generacijama", kaže Nikola.

sanandreas3

GTA San Andreas je popularan i na među domaćim Jutjuberima. Gejmer AdnanBro iz Crne Gore prošle godine je snimio serijal u kome prelazi ovu igru. Ovi video snimci na njegovom kanalu su imali više stotina hiljada pregeleda, dok je video u kome prelazi poslednju misiju skupio skoro milion. Kako kaže fan GTA serijala, Marko Pilja, to ne treba da bude iznenadjenje.

"Mislim da su ti ljudi koji su iskoristili GTA kao svoj izbor za gejm plejeve, poprilično dobro osmislili to. GTA je serija igara uz koji smo svi odrasli i koji stvarno i dan danas još uvek mnogi od nas igraju. Jednostavno je takva igra da se jako lako zaluta u njoj", tvrdi Marko.

GTA San Andreas je jedna od najprodavnijih video igara svih vremena. Do 2011. godine prodato je oko 27,5 miliona primeraka. Povodom 15. rođendana igre njen izdavač, kompanija Rockstar Games, ponudila je svim zainterovanim igračima da besplatno preuzmu San Andreas sa njihovog sajta i tako dala novi život igri.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Hronološki pregledajte objave na Instagramu

Korisnici društvene mreže Instagram će uskoro moći da postove sa naloga koje prate isprate hronološki.

.

Viber protiv Whatsappa - borba bez pobednika

Kada se pomene dopisivanje, SMS poruke više nisu prva stvar koja će vam pasti na pamet. Njihovo vreme, polako ali…

.

Word, Excell i Power Point u jednoj aplikaciji

Nova verzija Office aplikacije za Android mobilne telefone objedinjuje sve opcije koje su imale samostalne Word, Excell i Power Point…

.

Telefon sa ekranom na izvlačenje?

Posle telefona na preklop, dolaze nam i oni sa ekranom na izvlačenje.

.

GameSnacks je zamena za flash igre

GameSnacks je platforma na kojoj možete pronaći mini igre bazirane na HTML5 kodu i mogu poslužiti kao odlična zamena za…

.

#Onokad te muva bot

Ako koristite neku od aplikacija za upoznavanje verovatno očekujete da komunicirate sa, u najmanju ruku, ljudskim bićem, zar ne? Da,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo