...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Video igre

GTA San Andreas aktuelan i posle 15 godina

26.11.2019.

GTA San Anderas je ovog oktobra napunio 15 godina. Kada se ova igra pojavila, 2004. godine, predstavljala je revoluciju u svetu gejminga.

.

U odnosu na predhodne igre iz GTA serijala, San Andereas je igračima ponudio gomilu novih mogućnosti. Opcije poput personalizacije lika, odlazaka u restoran na klopu ili u teretanu, tada su bile potpuna novina a sada su standard u ovakvim igrama. Gejmer Luka Knežević, kaže da je upravo to uticalo na dugovočnost igre.

"To je jedna od prvih 3D igara. Svet igre je ogroman, ima dosta stvari da se radi. Dali su igraču mnogo slobodnih odluka šta da radi. Ja sam, na primer, voleo dosta da idem po gradu, da se vozam, da radim vratolomije u skejt parku… To je prva igra koja je uspela da obuhvati i gejmplej i slobodu igrača da radi šta hoće", kaže Luka.

sanandreas2

Glavni protagonista igre je Karl Džonson, koji se vraća u rodni grad da osveti svoju majku, koju su ubile rivalske bande. Cela radnja je smeštena u izmišljenu američku državu San Andreas, koja je pravljena po uzoru na Kaliforniju. Sve se dešava početkom devedesetih, što prema profesionalnom gejmeru Nikoli Majdevcu može biti ključ uspeha igre u našem regionu.

"Možda u nekim drugim zemljama i u nekim drugim regionima i mentalitetima to ne bio slučaj, ali kod nas, to je baš, na žalost, zastupljeno... Imali smo devedesetih godina i zemunski klan i ovo i ono i možemo to da vidimo po mladim generacijama. Ta kultura i taj način razmišljanja, govora, hoda, ponašanja, generalno je jako pristupačan i jako čest u mlađim generacijama", kaže Nikola.

sanandreas3

GTA San Andreas je popularan i na među domaćim Jutjuberima. Gejmer AdnanBro iz Crne Gore prošle godine je snimio serijal u kome prelazi ovu igru. Ovi video snimci na njegovom kanalu su imali više stotina hiljada pregeleda, dok je video u kome prelazi poslednju misiju skupio skoro milion. Kako kaže fan GTA serijala, Marko Pilja, to ne treba da bude iznenadjenje.

"Mislim da su ti ljudi koji su iskoristili GTA kao svoj izbor za gejm plejeve, poprilično dobro osmislili to. GTA je serija igara uz koji smo svi odrasli i koji stvarno i dan danas još uvek mnogi od nas igraju. Jednostavno je takva igra da se jako lako zaluta u njoj", tvrdi Marko.

GTA San Andreas je jedna od najprodavnijih video igara svih vremena. Do 2011. godine prodato je oko 27,5 miliona primeraka. Povodom 15. rođendana igre njen izdavač, kompanija Rockstar Games, ponudila je svim zainterovanim igračima da besplatno preuzmu San Andreas sa njihovog sajta i tako dala novi život igri.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Nešto drugačiji burito

Šta je ono što priziva osmeh na lice i tera sive oblake? Svakako, hrana. Spremili smo jednu srolanu poslasticu. Burito…

.

Ubisoft nudi besplatne igre

Ubisoft smatra da na jednostavan način može da ohrabri ljude da ostanu kod kuće i čekaju da se pandemija COVID-19 završi: tako Što…

.

Simuliraj zvukovima radnu atmosferu kod kuće

Da li i vi imate mogućnost da radite ili učite od kuće kao posledicu pandemije koronavirusa i nedostaju vam sporedni zvukovi na koje…

.

Zoom - aplikacija koju koriste svi

U proteklih nekoliko nedelja, svi su počeli da koriste ovu aplikaciju - od studenata i profesora, do premijera Velike Britanije. 

.

Jam session preko aplikacije

Ne prekidajte probe sa bendom u vreme kućne izolacije, jer postoji aplikacija koja omogućava i to!

.

Preuzmi androd i iOS aplikaciju Oradija

Slušaj program Oradija, prati sve naše tekstualne sadržaje, video klipove i radijske podkaste na Oradio mobilnim aplikacijama za Android i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo