...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Lifestyle / Video igre

GTA San Andreas aktuelan i posle 15 godina

26.11.2019.

GTA San Anderas je ovog oktobra napunio 15 godina. Kada se ova igra pojavila, 2004. godine, predstavljala je revoluciju u svetu gejminga.

.

U odnosu na predhodne igre iz GTA serijala, San Andereas je igračima ponudio gomilu novih mogućnosti. Opcije poput personalizacije lika, odlazaka u restoran na klopu ili u teretanu, tada su bile potpuna novina a sada su standard u ovakvim igrama. Gejmer Luka Knežević, kaže da je upravo to uticalo na dugovočnost igre.

"To je jedna od prvih 3D igara. Svet igre je ogroman, ima dosta stvari da se radi. Dali su igraču mnogo slobodnih odluka šta da radi. Ja sam, na primer, voleo dosta da idem po gradu, da se vozam, da radim vratolomije u skejt parku… To je prva igra koja je uspela da obuhvati i gejmplej i slobodu igrača da radi šta hoće", kaže Luka.

sanandreas2

Glavni protagonista igre je Karl Džonson, koji se vraća u rodni grad da osveti svoju majku, koju su ubile rivalske bande. Cela radnja je smeštena u izmišljenu američku državu San Andreas, koja je pravljena po uzoru na Kaliforniju. Sve se dešava početkom devedesetih, što prema profesionalnom gejmeru Nikoli Majdevcu može biti ključ uspeha igre u našem regionu.

"Možda u nekim drugim zemljama i u nekim drugim regionima i mentalitetima to ne bio slučaj, ali kod nas, to je baš, na žalost, zastupljeno... Imali smo devedesetih godina i zemunski klan i ovo i ono i možemo to da vidimo po mladim generacijama. Ta kultura i taj način razmišljanja, govora, hoda, ponašanja, generalno je jako pristupačan i jako čest u mlađim generacijama", kaže Nikola.

sanandreas3

GTA San Andreas je popularan i na među domaćim Jutjuberima. Gejmer AdnanBro iz Crne Gore prošle godine je snimio serijal u kome prelazi ovu igru. Ovi video snimci na njegovom kanalu su imali više stotina hiljada pregeleda, dok je video u kome prelazi poslednju misiju skupio skoro milion. Kako kaže fan GTA serijala, Marko Pilja, to ne treba da bude iznenadjenje.

"Mislim da su ti ljudi koji su iskoristili GTA kao svoj izbor za gejm plejeve, poprilično dobro osmislili to. GTA je serija igara uz koji smo svi odrasli i koji stvarno i dan danas još uvek mnogi od nas igraju. Jednostavno je takva igra da se jako lako zaluta u njoj", tvrdi Marko.

GTA San Andreas je jedna od najprodavnijih video igara svih vremena. Do 2011. godine prodato je oko 27,5 miliona primeraka. Povodom 15. rođendana igre njen izdavač, kompanija Rockstar Games, ponudila je svim zainterovanim igračima da besplatno preuzmu San Andreas sa njihovog sajta i tako dala novi život igri.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Discord se rebrendira da bi se udaljio od gejminga

Ova kompanija je objavila da menja svoj fokus ka tome da svoj softver pretvori u mesto gde svako može da pronađe…

.

Alternativni wetransfer

Ako vam je potrebno brzo i brzo deljenje foldera ili datoteka, imamo sajt za vas. 

.

Za lepu letnju baštu

Ukoliko volite da imate i uređujete lepu, letnju baštu tokom leta, imamo aplikaciju za vas. 

.

Indija zabranila TikTok

Pored TikToka, Indija je zabranila desetine aplikacija koje su napravile kineske kompanije. Ministarstvo informacionih tehnologija ove zemlje saopštilo je "da…

.

Da uvek budete aktuelni na Fejsbuku

Fejsbuk je dodao novu opciju koja će vas upozoriti ako pokušate da podelite staru vest. Ona će prikazati pop-up prozor sa…

.

Upoznaj nove kulture na brz način

Ako vam je potreban jednostavan i brz pristup zanimljivostima o drugim zemljama, imamo aplikaciju za vas. 

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo