...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Za četiri godine na ulicama automobili bez vozača

30.10.2017.

U poslednje vreme mogli smo da čujemo informacije o tome kako će već sledeće godine kompanije poput Googlea i GM-a predstaviti potpuno autonomna vozila koja bi bez problema mogla da učestvuju u saobraćaju i pri tom budu bolji i oprezniji vozači od ljudi. 

.

Za prve komercijalne verzije takvih automobila ipak ćemo morati još malo da sačekamo jer je potrebno još dosta testiranja, kao i donošenja odgovarajućih saobraćajnih propisa i zakona kojima bi se regulisalo tržište za vozila kojima će upravljati kompjuteri.

Odgovor na pitanje kada će se potpuno autonomna vozila pojaviti na ulicama nedavno je dao Jensen Huang, izvršni direktor kompanije Nvidia, koja razvija hardver za automne automobile. On smatra da ćemo ova vozila sretati na ulicama za četiri godine, a prema predviđanjima stručnjaka, 2021. godine najveći deo tržišta čipova baziranih na veštačkoj inteligenciji koji pokreću automobile bez vozača imeće upravo Nvidia.

Ova kompanija je nedavno predstavila novu platformu za automobile bez vozača Drive PX2 za koju na The Next Webu kažu kako je to prvi mozak baziran na veštačkoj inteligenciji, koji će omogućiti potpunu autonomiju vozila i osnova je daljeg razvoja automobila budućnosti.

S obzirom na ulogu koju Nvidia ima na ovom tržištu, reči izvršnog direktora o roku od četiri godine u kojem će se ovakvi automobili pojaviti na tržištu treba uzeti s maksimalnom ozbiljnošću. Osim Huanga, slična predviđanja za ovom tržištu i dolazak autonomnih vozila tokom sledećih pet godina predvideli su i iz brojnih automobilskih kompanija koje razvijaju ovu tehnologiju poput Tesle, Forda, Audija, GM-a, Nissana, Googlea i drugih.

izvor: The Next Web

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo