...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Yandex testira autonomne dostavne robote

11.11.2019.

Prva autonomna dostavna vozila predstavio je Amazon, a nakon njega to je uradilo i nekoliko kompanija. Sada se još jedan tehnološki gigant uključuju u tu trku. Yandex uveliko radi na sopstvenom autonomnom dostavnom robotu, koji je nazvan Yandex.Rover.

.

Kako prenosi Engadgdet, ova vozila za sada se testiraju u Moskvi. Trenutno je u pitanju interno testiranje, a roboti se upotrebljavaju za prenos dokumenata do vozila koja povezuju Yandex kancelarije u gradu. Robot je u stanju da planira rutu, detektuje i zaobilazi prepreke, a kada naiđe na pešake ili životinje, zaustavlja se i propušta ih da prođu.

Yandex.Rover je veličine poslovne torbe, a može da se koristi i u mraku. S obzirom na to da se upotrebljava u Moskvi, zaštićen je i prilagođen za upotrebu u svim klimatskim uslovima, mada će praktično testiranje u takvim uslovima uslediti tek u narednim mesecima, kad u Moskvu stigne ozbiljna zima.

Iako je robot namenjen da radi potpuno samostalno, tokom perioda testiranja biće pod stalnim udaljenim nadzorom operatera. Kompanija se nada da će, kada se testiranje završi, on biti sposoban da dostavlja namirnice iz samoposluga, ali i iz online prodavnica. Takođe, razmišlja se i da on bude dostupan za prodaju drugim kompanijama.

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Brand New Engineers - projekat za buduće inženjere

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC LC Belgrade) poziva buduće inženjere da im se pridruže na projektu "Brand New Engineers — …

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo