...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Veštačka inteligencija dovršila Desetu simfoniju

06.10.2021.

Veštačka inteligencija dovršila je Betovenovo veliko delo. "Deseta simfonija", koju je kompozitor započeo za života i nije završio, biće premijerno izvedena u Nemačkoj u novembru.

.

Betovenova Simfonija broj 9 u D-molu debitovala je 1824. godine, čuvenim izvođenjem u Beču kojim je lično Betoven dirigovao, iako je potpuno izgubio čulo sluha. Simfonija je čuvena po tome što je ne samo jedno od najlepših muzičkih dela, već i zbog toga što su po prvi put u jednoj simfoniji upotrebljeni pevači i hor, a izazvala je opšte oduševljenje i haos u dvorani, koga je Betoven postao svestan tek kada ga je koncertmajster/prva violina okrenuo ka publici po završetku koncerta.

Prisutni su skakali, pljeskali, čupali kosu, vrištali, u neverici čemu su upravo prisustvovali, što je do tada bilo neviđeno ponašanje na izvođenju dela ozbiljne muzike. Za sledeće delo, 10. simfoniju, komponovano je samo nekoliko stavova, posle čega je čuveni kompozitor umro.

Profesor Ahmed Elgamal, kompjuterski naučnik i vođa projekta, objasnio je da je njegov tim sa Univerziteta Rutgers koristio nekoliko postojećih stavova 10. simfonije i "naučio" veštačku inteligenciju da operiše kompleksnim informacijama o Betovenovom kompletnom "telu muzike" i kreativnom procesu. Tako su uspeli da stvore najuverljiviju verziju dela koju bi, na osnovu sopstvene vizije i stvaralaštva, možda komponovao i sam Betoven. Posao veštačke inteligencije počinjao je tamo gde su se Betovenovi stavovi zavšavali, a kompozitori koji su učestvovali u projektu nisu mogli da nastave.

U projektu, koji je započeo 2019. godine, učestvovali su istoričari muzike, muzikolozi, kompozitori i kompjuterski naučnici. Među relevantne podatke, uključeni su i nacrti i skice koje je Betoven pravio dok je komponovao.

Veštačka inteligencija je i ranije korišćena za kompletiranje Šubertove konačne simfonije, za šta su korišćeni Huawei Mate 20 Pro smartfon i "harmonajzer" veštačke inteligencije, koji melodiju po izboru može da harmonizira u melodiju stila određenog kompozitora, na primer Mocarta.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Svirajte klavir bez imalo muke

Želite da svirate klavir? Nema problema! Sajt Touch Pianist omogućava vam da svirate klavir skoro bez greške, tako da ne morate da…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo