...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Veštačka inteligencija dovršila Desetu simfoniju

06.10.2021.

Veštačka inteligencija dovršila je Betovenovo veliko delo. "Deseta simfonija", koju je kompozitor započeo za života i nije završio, biće premijerno izvedena u Nemačkoj u novembru.

.

Betovenova Simfonija broj 9 u D-molu debitovala je 1824. godine, čuvenim izvođenjem u Beču kojim je lično Betoven dirigovao, iako je potpuno izgubio čulo sluha. Simfonija je čuvena po tome što je ne samo jedno od najlepših muzičkih dela, već i zbog toga što su po prvi put u jednoj simfoniji upotrebljeni pevači i hor, a izazvala je opšte oduševljenje i haos u dvorani, koga je Betoven postao svestan tek kada ga je koncertmajster/prva violina okrenuo ka publici po završetku koncerta.

Prisutni su skakali, pljeskali, čupali kosu, vrištali, u neverici čemu su upravo prisustvovali, što je do tada bilo neviđeno ponašanje na izvođenju dela ozbiljne muzike. Za sledeće delo, 10. simfoniju, komponovano je samo nekoliko stavova, posle čega je čuveni kompozitor umro.

Profesor Ahmed Elgamal, kompjuterski naučnik i vođa projekta, objasnio je da je njegov tim sa Univerziteta Rutgers koristio nekoliko postojećih stavova 10. simfonije i "naučio" veštačku inteligenciju da operiše kompleksnim informacijama o Betovenovom kompletnom "telu muzike" i kreativnom procesu. Tako su uspeli da stvore najuverljiviju verziju dela koju bi, na osnovu sopstvene vizije i stvaralaštva, možda komponovao i sam Betoven. Posao veštačke inteligencije počinjao je tamo gde su se Betovenovi stavovi zavšavali, a kompozitori koji su učestvovali u projektu nisu mogli da nastave.

U projektu, koji je započeo 2019. godine, učestvovali su istoričari muzike, muzikolozi, kompozitori i kompjuterski naučnici. Među relevantne podatke, uključeni su i nacrti i skice koje je Betoven pravio dok je komponovao.

Veštačka inteligencija je i ranije korišćena za kompletiranje Šubertove konačne simfonije, za šta su korišćeni Huawei Mate 20 Pro smartfon i "harmonajzer" veštačke inteligencije, koji melodiju po izboru može da harmonizira u melodiju stila određenog kompozitora, na primer Mocarta.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Svirajte klavir bez imalo muke

Želite da svirate klavir? Nema problema! Sajt Touch Pianist omogućava vam da svirate klavir skoro bez greške, tako da ne morate da…

.

PS5 Pro sa tečnim hlađenjem

Uticajni insajder iz oblasti tehnologije Abišek Jadav objavio je zanimljiv tvit o najpopularnijoj konzoli za igranje. Pozivajući se na francuski Phonandroid,…

.

Disney podmlađuje glumce

Veštačka inteligencija polako postaje uobičajena stvar, pa nije ništa novo da je ušla i u svet filma. Najnovije vesti se…

.

Hell is Others: Bonsai drvo koje traži krv

Šta se dešava kada ljudski strah od otvorenog prostora postane scenario za video igru? Dobijamo "Hell is Others", naslov čiji…

.

Može li PC da parira "preskupom" Meku?

Došlo je vreme za novi računar. Skupili ste novac, međutim, niste sigurni u to da li je bolje da kupite…

.

Twitter ne dozvoljava Masku da vrati svoje ime

Čak ni vlasnik Twittera Ilon Mask nije iznad pravila te društvene mreže. U sredu je Mask objavio tvit da je promenio…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo