...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Tetris pomaže pri PTSP

06.04.2017.

Igranje Tetrisa u bolnici samo nekoliko sati nakon doživljene automobilske nesreće može doprineti sprečavanju pojave posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazalo je novo istraživanje švedskih i britanskih naučnika.

.

Naučnici su istraživanje sproveli na žrtvama automobilske nesreće koje su čekale lekarsku obradu u Urgentnom centru.

Od polovine pacijenata tražili su da se na kratko prisete nesreće te da potom počnu da igraju tetris, jednu od najpopularnijih video igara, u kojoj igrač slaže blokove raznih boja i oblika. Druga grupa dobila je zadatak da pokuša da se opusti kompjuterskim igrama baziranim na rečima.

Naučnici sa švedskog Instituta Karolinska i Univerziteta u Oksfordu ustanovili su da su pacijenti koji su igrali Tetris doživeli manje ponovljenih sećanja ili flešbekova. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih sa traumatičnim iskustvom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u poslednjem broju časopisa Molecular Psychiatry pokazali su da je igranje Tetrisa delotvornije u odnosu na druge video igre, poput onih koje se oslanjaju na trivijalnosti ili jezičke veštine. Razlog je verovatno u tome što upravo tetris aktivira različita područja mozga.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Stiže i priča o Tetrisu

Priča o tome kako je možda i najpoznatija igra u istoriji, Tetris, postala globalni fenomen temelj je nadolazećeg filma na…

.

Tetris sa brojevima

Umor od praznika nas polako stiže, pa samo pripremili nešto za ragibavanje moždanih vijuga - tetris sa brojevima!

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo