...
TRENUTNO12:30 - 13:00Album nedelje

Lifestyle / Tehnologija

Stiže Bluetooth pete generacije

09.12.2016.

Bluetooth koji trenutno koristimo u našim elektronskim uređajima je iz četvrte serije. No, nova vest je da tehnologija ide napred, pa uskoro možemo očekivati da sve više proizvođača počne da prihvata Bluetooth 5.

Platforma dolazi iz kompanije Bluetooth Special Interest Group koja je zvanično prihvatila novu tehnologiju. To znači da će proizvođači biti u prilici da koriste standard i u svojim uređajima.

.

Kada su potrošači u pitanju, Bluetooth 5 donosi poboljšanje u odnosu na prethodni standard. Nudiće širi opseg pokrivenosti i veće brzine prenosa podataka.

Ističe se da će pokrivenost, koju Bluetooth 5 donosi, biti četiri puta veća od Bluetooth 4.2, što znači da ukoliko preko njega povežete uređaj poput bežičnog zvučnika ili slušalica, raspon je nešto o čemu nećete morati da brinete.

Brzina će biti duplo veća od one koju nudi Bluetooth 4.2, što će pogodovati IoT uređajima. Dakle, to su svi oni uređaji koji su povezani na internet i koji uz pomoć softvera mogu za vas recimo da ga pretražuju samo zahvaljujući glasovnin komandama. Prema istraživanjima, na Inthernet of Things će do 2020. godine biti prikačeno oko 26 milijardi uređaja.

Ostaje da se vidi ko će prvi prihvatiti Bluetooth 5, ali postaje jasno da će uskoro proizvođači početi da razmišljaju u ogradnji nove tehnologije i da nećemo morati da čekamo dugo na Bluetooth 5 kompatibilne uređaje.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Stižu nove funkcije za Windows 11

Dolazi i mnoštvo novih funkcija koje se odnose na IT i bezbednost.

.

Bluetooth nebezbedan?

Čitajući nove vesti iz sveta tehnologije, naišli smo na jednu koja na početku i nije zvučala toliko čudno, jer smo…

.

Top 10 Gruvanje singlova u 2023. godini

Sretana Nova godina. Pred vama je 10 singlova koji su po mišljenju Oradija i ekipe emisije Radio Gruvanje obeležili 2023.…

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

.

Filmski završetak 2022. godine

Šlagvort - bend sastavljen od glumaca Pozorišta mladih, povešće sve zainteresovane 30. decembra u Pozorišnom klubu "Trema" u noć punu…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo