.
Trenutno
Sajt dana
 Novinari O radija
Lifestyle / Tehnologija

Stiže Bluetooth pete generacije

09.12.2016.

Bluetooth koji trenutno koristimo u našim elektronskim uređajima je iz četvrte serije. No, nova vest je da tehnologija ide napred, pa uskoro možemo očekivati da sve više proizvođača počne da prihvata Bluetooth 5.

Platforma dolazi iz kompanije Bluetooth Special Interest Group koja je zvanično prihvatila novu tehnologiju. To znači da će proizvođači biti u prilici da koriste standard i u svojim uređajima.

.

Kada su potrošači u pitanju, Bluetooth 5 donosi poboljšanje u odnosu na prethodni standard. Nudiće širi opseg pokrivenosti i veće brzine prenosa podataka.

Ističe se da će pokrivenost, koju Bluetooth 5 donosi, biti četiri puta veća od Bluetooth 4.2, što znači da ukoliko preko njega povežete uređaj poput bežičnog zvučnika ili slušalica, raspon je nešto o čemu nećete morati da brinete.

Brzina će biti duplo veća od one koju nudi Bluetooth 4.2, što će pogodovati IoT uređajima. Dakle, to su svi oni uređaji koji su povezani na internet i koji uz pomoć softvera mogu za vas recimo da ga pretražuju samo zahvaljujući glasovnin komandama. Prema istraživanjima, na Inthernet of Things će do 2020. godine biti prikačeno oko 26 milijardi uređaja.

Ostaje da se vidi ko će prvi prihvatiti Bluetooth 5, ali postaje jasno da će uskoro proizvođači početi da razmišljaju u ogradnji nove tehnologije i da nećemo morati da čekamo dugo na Bluetooth 5 kompatibilne uređaje.

M.L.

.
Grupa istraživača sa MIT-a pretvorila je različite kućne biljke u bioničku floru koja može da oseti kretanje, pokrene robotska…
.
Jedan od najpouzdanijih izvora informacija o Apple uređajima, poznati analitičar Ming-Či Kuo, tvrdi da će se prvi 5G iPhone pojaviti…
.
Potraga za odgovorima na internetu postala je sastavni deo života, a deljenje pronađenih rezultata sve do sada nije bilo jednostavno.
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?