...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Snouden pravi dodatak koji sprečava hakovanje telefona

22.07.2016.

Uzbunjivač Edvard Snouden i njegove kolege hakeri dizajnirali su hardver za mobilne telefone koji bi upozoravali korisnike ukoliko ih neko prati. Kućište za bateriju telefona ili "endžin za introspekciju" dizajniran je za iPhone 6, a njegova uloga je da prati električne signale koji se šalju njegovim unutrašnjim antenama.

.

Snouden i Endrju Huang, haker hardvera, predstavili su dizajn pred publikom Med Laboratorije Tehnološkog instituta u Masačusetsu. Kućište baterije ima mali ekran i sićušne žice oje povezuju kontakte za SIM karticu sa tačkama za testiranje u štampanoj ploči telefona.

Žice očitavaju električne signale koje su detektovale dve antene telefona. Kućište baterije zatim upozorava korisnika porukom ili zvučnim alarmom ukoliko je detektovano nešto što nije uobičajeno.

Svrha uređaja je da vlasniku omogući da proveri da li radio telefona prenosi informacije hakerima, državi ili nekim drugim uljezima.

"Jedan dobar novinar na pravom mestu i u pravo vreme može promeniti istoriju", rekao je Snouden putem video strima okupljenima u Media Laboratoriji.

Snouden je rekao da je ovaj dodatak pouzdaniji od "airplane mode" koji može biti hakovan.

"Naš pristup je sledeći: savetnici na državnom nivou su moćni. Pretpostavimo da je telefon kompromitovan", izjavio je Endrju Huang.

Hardver je još u fazi nacrta, ali je plan da već sledeće godine bude napravljen prototip.

Snouden i Huang zatim žele da ponude uređaj novinarima i novinskim kućama.

"Možda mislite da su antene vašeg telefona isključene i da nikom ne odajete svoju lokaciju, ali st zapravo u riziku", rekao je Huang, dodajući da i isključen telefon može da se hakuje i da ne pomaže ni njegovo stavljanje u Faradejevu vreću, dizajniranu da blokira sve radio signale koji mogu dovesti do curenja informacija.

Izvor: RT.com

Možda te još zanima:

.

Uzbunjivači moraju imati zaštitu države

Da je Džulijan Asanž, svetski poznat uzbunjivač i disident, dospeo na suđenje u Srbiji, aktuelni Zakon o zaštiti uzbunjivača bi…

.

Pronađite bilo čiju e-mail adresu

Tražite e-mail adresu nekog prijatelja sa kojim ste nise čuli dosta dugo? Ili možda nekog potencijalnog biznis partnera? Postoji nekoliko…

.

Naučite da svirate gitaru

Aplikacija koju je Apple izvorno kreirao 2004. godine dobila je niz ažuriranja i novih funkcija sa kojima možete naučiti ili…

.

Pac-Man uskoro na Twitchu

Ova igra na Twitch stiže u junu, a da biste igrali Pac-Man Live Studio, potrebno je da otvorite namenski Twitch kanal.…

.

"Skidajte" pesme uz pomoć aplikacije

Ako se sviranjem bavite na bilo koji način - da li iz hobija ili profesionalno, učenja novih pesma predstvalja izazov.…

.

Diskvalifikovan zbog varanja u online trci

Svet automoto sporta je na pauzi zbog koronavirusa. Trke u raznim konkurencija, od Moto GP-a do Formule se održavaju preko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo