.
Trenutno
O tome se priča
 Jelena Mijatović
Lifestyle / Tehnologija

Snouden pravi dodatak koji sprečava hakovanje telefona

22.07.2016.

Uzbunjivač Edvard Snouden i njegove kolege hakeri dizajnirali su hardver za mobilne telefone koji bi upozoravali korisnike ukoliko ih neko prati. Kućište za bateriju telefona ili "endžin za introspekciju" dizajniran je za iPhone 6, a njegova uloga je da prati električne signale koji se šalju njegovim unutrašnjim antenama.

.

Snouden i Endrju Huang, haker hardvera, predstavili su dizajn pred publikom Med Laboratorije Tehnološkog instituta u Masačusetsu. Kućište baterije ima mali ekran i sićušne žice oje povezuju kontakte za SIM karticu sa tačkama za testiranje u štampanoj ploči telefona.

Žice očitavaju električne signale koje su detektovale dve antene telefona. Kućište baterije zatim upozorava korisnika porukom ili zvučnim alarmom ukoliko je detektovano nešto što nije uobičajeno.

Svrha uređaja je da vlasniku omogući da proveri da li radio telefona prenosi informacije hakerima, državi ili nekim drugim uljezima.

"Jedan dobar novinar na pravom mestu i u pravo vreme može promeniti istoriju", rekao je Snouden putem video strima okupljenima u Media Laboratoriji.

Snouden je rekao da je ovaj dodatak pouzdaniji od "airplane mode" koji može biti hakovan.

"Naš pristup je sledeći: savetnici na državnom nivou su moćni. Pretpostavimo da je telefon kompromitovan", izjavio je Endrju Huang.

Hardver je još u fazi nacrta, ali je plan da već sledeće godine bude napravljen prototip.

Snouden i Huang zatim žele da ponude uređaj novinarima i novinskim kućama.

"Možda mislite da su antene vašeg telefona isključene i da nikom ne odajete svoju lokaciju, ali st zapravo u riziku", rekao je Huang, dodajući da i isključen telefon može da se hakuje i da ne pomaže ni njegovo stavljanje u Faradejevu vreću, dizajniranu da blokira sve radio signale koji mogu dovesti do curenja informacija.

Izvor: RT.com

.
Daisy je robot kompanije Apple, konstruisan za recikliranje starijih iPhone uređaja, a kako bi se dragoceni materijali ponovo vratili…
.
Kolika je moć striming platformi i sadržaja za gledanje na zahtev (video on demand) pokazuje i lansiranje nove platforme kompanije…
.
Google eksperimentiše sa postavljanjem "bedževa" na stranice koje se sporo učitavaju u Chrome-u. To znači da bi u budućnosti,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?