.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Tehnologija

Slušalice prevodioci uskoro na tržištu

18.05.2016.

Naučna fantastika u našim stvarnim životima? Da, na to smo počeli da se navikavamo. Uskoro će se na tržištu pojaviti još jedna od napravica koju smo mogli da vidio samo u filmovima, a biće posebno zanimljiva ljudima koji ne govore strane jezike.

.

Ako vam baš ne idu strani jezici i svaki put kada pokušavate da komunicirate na nekom od njih dobijate nervni slom, uskoro više nećete imati ovakvih problema. Najavljen je gedžet sličan slušalici za uvo, koji će moći u real time-u da vam prevede šta neki stranac govori.

Ovaj gežet je još jedna priilika da vidimo kako napravice iz naučno-fantastičnih serija i romana postaju stvarnost. Mali prevodilac neodoljivo podseća na Babel ribicu iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju ili na Univerzalni prevodilac iz serije Star Trek.

Novi sistem nazvan Pilot se sastoji iz dve slušalice, po jedna za oba učesnika u konverzaciji koji ne govore istim jezikom. Pilot koristi aplikaciju za prevođenje, tako da par može da razgovara sa lakoćom. Stručnjaci tvrde da će ovo biti prve smart slušalice, koje će biti u stanju da prevedu govor s jednog jezika na drugi.

Kompanija koja stoji iza naprave, Waverly Labs, za sada je vrlo kratko saopštila da se radi o hardveru koji koristi "tehnologiju za prevođenje ugrađenu u aplikaciju", a informacije o tome kako slušalice funkcionišu još su uvek vrlo maglovite iako je Daily Mail tražio opširnije objašjenje.

Smatra se da prateća aplikacija omogućava čak i prebacivanje jezika na obe slušalice, a postoji i video koji pokazuje prevođenje razgovora sa francuskog na engleski jezik, i sve se dešava sa zaista vrlo malim zakašnjenjem.

sluskeprevoddva

Ove slušalice bi trebalo da se na tržištu pojave 25. maja, a nema naznaka koliko će jedan takav set koštati.

M.L.

.
Nedavno objavljeni izveštaj Open Observatory of Network Interference pokazao je da je Kina u aprilu počela da blokira Vikipediju…
.
Ono što najviše volimo dok slušamo pesmu na jutjubu, gledamo film na televizoru ili četujemo na mesindžeru, svakako su reklame.…
.
Veliki broj nas za razgovore koristi aplikaciju Whatsapp, naročito ako nam je neko od prijatelja u inostranstvu. Možda bi bilo pametno…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?