...
TRENUTNO15:00 - 16:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Tehnologija

Slušalice prevodioci uskoro na tržištu

18.05.2016.

Naučna fantastika u našim stvarnim životima? Da, na to smo počeli da se navikavamo. Uskoro će se na tržištu pojaviti još jedna od napravica koju smo mogli da vidio samo u filmovima, a biće posebno zanimljiva ljudima koji ne govore strane jezike.

.

Ako vam baš ne idu strani jezici i svaki put kada pokušavate da komunicirate na nekom od njih dobijate nervni slom, uskoro više nećete imati ovakvih problema. Najavljen je gedžet sličan slušalici za uvo, koji će moći u real time-u da vam prevede šta neki stranac govori.

Ovaj gežet je još jedna priilika da vidimo kako napravice iz naučno-fantastičnih serija i romana postaju stvarnost. Mali prevodilac neodoljivo podseća na Babel ribicu iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju ili na Univerzalni prevodilac iz serije Star Trek.

Novi sistem nazvan Pilot se sastoji iz dve slušalice, po jedna za oba učesnika u konverzaciji koji ne govore istim jezikom. Pilot koristi aplikaciju za prevođenje, tako da par može da razgovara sa lakoćom. Stručnjaci tvrde da će ovo biti prve smart slušalice, koje će biti u stanju da prevedu govor s jednog jezika na drugi.

Kompanija koja stoji iza naprave, Waverly Labs, za sada je vrlo kratko saopštila da se radi o hardveru koji koristi "tehnologiju za prevođenje ugrađenu u aplikaciju", a informacije o tome kako slušalice funkcionišu još su uvek vrlo maglovite iako je Daily Mail tražio opširnije objašjenje.

Smatra se da prateća aplikacija omogućava čak i prebacivanje jezika na obe slušalice, a postoji i video koji pokazuje prevođenje razgovora sa francuskog na engleski jezik, i sve se dešava sa zaista vrlo malim zakašnjenjem.

sluskeprevoddva

Ove slušalice bi trebalo da se na tržištu pojave 25. maja, a nema naznaka koliko će jedan takav set koštati.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Stigle nove Sony slušalice

Ako spadate u ljude koji 24 sata provode slušajući muziku, a posebno vam bitan kvalitet slušalica, kompanija Sony ima lepu…

.

Apple patentirao novu audio tehnologiju

Kompaniji Apple nedavno je odobren patent koji sprečava pogrešno nošenje slušalica.

.

Čepići za kontrolu zvukova

Ako ste ikad poželeli da isključite zvuke svakodnevnog života (nazovimo to pravim imenom – buka!) izgleda da su vam molitve…

.

Kickstarter: Pametne slušalice za bolji zvuk

Start up firma NURA iz Australije očigledno mnogo poštuje zvuk, pošto je pokrenula KickStarter kampanju u cilju da napravi savršene…

.

Iron Maiden slušalice

Legendarni britanski sastav Iron Maiden udružio je snage sa japanskom kompanijom Onkyo u potpuno novij avanturi koja će se zvati Maiden Audio.

.

Koji car je prevodio ovaj film?!

    Ako ste se ikada zapitali “Pa dobro, bre, koji car je prevodio ovaj film?!“ jer ste naleteli na…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor
  • 17:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo