...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Šest znakova da vam je telefon hakovan

10.11.2020.

Mobilni telefoni su nam postali produžena ruka. Mnogi važni podaci se nalaze u ovim uređajima, pa zato ne bi valjalo da im je bezbezdnost ugrožena. Ovo je šest najčešćih znakova koji se pojavljuju kada vam neko hakuje telefon.

.

Restartuje se sam od sebe

Ne postoji nijedan razlog da se vaš telefon sam isključuje i uključuje, ukoliko je sve u redu. Dakle, primetite da se restartuje sam od sebe, to može biti znak da vam je telefon ili "zaražen" nekim virusom, ili da je hakovan.

Ne možete da ga isključite

Nemogućnost isključivanja telefona je još jedan znak da je telefon možda hakovan. Umesto da se isključi kada odaberete tu opciju, često će otvarati različite aplikacije, osvetljenje će se samo od sebe menjati i slično.

Brzo se zagreva

Telefon se često brzo zagreje prilikom punjenja. Mada to nije specijalno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne morate da se brinete. Međutim, ako primetite da se pregreva iz čista mira i kada ga ne koristite, ili koristite neke osnovne aplikacije, bezbednost može da vam bude ugrožena.

Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate nedavne pozive, da li prepoznajete sve brojeve telefona? Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete mere kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbedan. Isto važi i za dobijanje poziva od nepoznatih brojeva iz inostranstva.

Visoka potrošnja mobilnih podataka

Verovatno sami znate koliko GB imate u svom paketu ako se postpaid korisnik, odnosno, koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepaid. Ipak, nije loše da povremeno proveravate potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primetite neregularnosti - ovo može biti znak da ste hakovani.

Slučajne aplikacije na vašem telefonu

Izuzetno je često da se ljudima tek tako pojave nepoznate aplikacije na telefonu. Ukoliko vam se ovo desi, dva razloga su verovatna - ili imate malware, ili vam je neko hakovao telefon. U svakom slučaju, ni jedno ni drugo nije dobro i vaši podaci su ugroženi.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Prvo zlato, drugo blato, treći Xiaomi

Xiaomi je u trećem kvartalu isporučio rekordnih 46,6 miliona telefona, sada je treći najveći brend smartfona na svetu

.

Snažan, lep i drži do higijene

Prvi antibakterijski telefon na svetu koji zaustavlja širenje klica napravljen je u kompaniji "Bullitt". Telefon je dobio ime "Cat S42"…

.

Lista poverenja u brendove telefona

Kompanija Counterpoint je napravila "listu poverenja", na kojoj su pobrojani svi proizvođači Android mobilnih telefona. Rangirani su na osnovu četiri…

.

Dok se umivate, napunite bateriju telefona

Ovaj punjač napuni bateriju telefona za samo 19 minuta!

.

Krc..."Valjda je kičma"

Ništa ne traje večno. Međutim, kada su mobilni telefoni u pitanju, postoje neke stvari koje možete da uradite kako bi…

.

Snouden pravi dodatak koji sprečava hakovanje telefona

Uzbunjivač Edvard Snouden i njegove kolege hakeri dizajnirali su hardver za mobilne telefone koji bi upozoravali korisnike ukoliko ih neko…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo