...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Šest znakova da vam je telefon hakovan

10.11.2020.

Mobilni telefoni su nam postali produžena ruka. Mnogi važni podaci se nalaze u ovim uređajima, pa zato ne bi valjalo da im je bezbezdnost ugrožena. Ovo je šest najčešćih znakova koji se pojavljuju kada vam neko hakuje telefon.

.

Restartuje se sam od sebe

Ne postoji nijedan razlog da se vaš telefon sam isključuje i uključuje, ukoliko je sve u redu. Dakle, primetite da se restartuje sam od sebe, to može biti znak da vam je telefon ili "zaražen" nekim virusom, ili da je hakovan.

Ne možete da ga isključite

Nemogućnost isključivanja telefona je još jedan znak da je telefon možda hakovan. Umesto da se isključi kada odaberete tu opciju, često će otvarati različite aplikacije, osvetljenje će se samo od sebe menjati i slično.

Brzo se zagreva

Telefon se često brzo zagreje prilikom punjenja. Mada to nije specijalno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne morate da se brinete. Međutim, ako primetite da se pregreva iz čista mira i kada ga ne koristite, ili koristite neke osnovne aplikacije, bezbednost može da vam bude ugrožena.

Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate nedavne pozive, da li prepoznajete sve brojeve telefona? Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete mere kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbedan. Isto važi i za dobijanje poziva od nepoznatih brojeva iz inostranstva.

Visoka potrošnja mobilnih podataka

Verovatno sami znate koliko GB imate u svom paketu ako se postpaid korisnik, odnosno, koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepaid. Ipak, nije loše da povremeno proveravate potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primetite neregularnosti - ovo može biti znak da ste hakovani.

Slučajne aplikacije na vašem telefonu

Izuzetno je često da se ljudima tek tako pojave nepoznate aplikacije na telefonu. Ukoliko vam se ovo desi, dva razloga su verovatna - ili imate malware, ili vam je neko hakovao telefon. U svakom slučaju, ni jedno ni drugo nije dobro i vaši podaci su ugroženi.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

.

Zbog mobilnog život prođe

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da posztoje ključni životni trenuci koje su ljudi propustili sopstvenim očima, jer su…

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

.

Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

Holandska vlada je najavila zabranu mobilnih telefona i drugih uređaja u školama, a plan je da se eliminišu svi gedžeti koji…

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo