...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Robot sa čulima "vida" i "dodira"

20.06.2019.

Za robote, za razliku od ljudi, aktiviranje čula vida i dodira su još uvek komplikovani. Međutim, novi robot sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) bi to mogao da promeni, budući da je u ovim akcijama otišao malo dalje od svojih drugih mašinskih rođaka.

.

Radi se o tome da je stručni tim mehaničkoj ruci KUKA dodao GelSight taktilne senzore, koji prikupljene podatke  šalju AI sistemu koji na osnovu toga uči o vezi između vizuelnih i taktilnih informacija.

Kako prenosi Engadget, sistem je obučavan uz pomoć 12 hiljada snimaka 200 objekata kao što su tkanine, alati, kućni aparati, koji su potom razlagani u nepokretne slike, da bi ih sistem lakše povezivao sa taktilnim osećajima.

Robot za sada objekte prepoznaje samo u kontrolisanom okruženju, a sledeći korak je da postane slobodniji i radi sa predmetima koji se nalaze u setovima koji su potpuno nepoznati. Sistem bi u budućnosti mogao da doprinese dodatnoj evoluciji mašina, što bi moglo dovesti do različite primene u svim oblastima industrije, ali i svakodnevnog života čiji bi deo postali i roboti.

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Stižu napredni humanoidni roboti iz Kine

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju…

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo