...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Restrikcije struje u Iranu zbog rudarenja bitkoina

15.02.2021.

Iranske vlasti istražuju uzroke nestašice električne energije širom zemlje, a kao glavni problem su identifikovale velike farme kriptovaluta, čiji veliki broj jakih grafičkih karti koristi ogromne količine energije.

.

Svima iz tehnološkog sveta je dobro poznato da rudari kriptovaluta izazivaju nestašicu najnovijih grafičkih karata, ali sada su velike rudarske farme postale i elektroenergetski problem u nekim zemljama.

Ovo nisu farme uobičajenih rudara. Ne, ovo su operacije na industrijskom nivou, koje su se preselile iz Kine u Iran, gde rudari uspevaju da dođu do povoljnijih računa za struju – oko 2,2 centa po kilovat-času.

Nakon istraga, iranske vlasti identifikovale su 14 ogromnih farmi za rudarenje kriptovaluta, koje su ukupno potrošile 300 megavata, a kada dostignu pun kapacitet, mogle bi da "progutaju" 450 megavata dnevno.

Poređenja radi, toliko struje je dovoljno da se napaja grad od 100.000 stanovnika. Sve to znači da je Iran šesta po popularnosti destinacija za kopanje kriptovaluta.

Možda te još zanima:

.

Bitcoin se osigurava od dužničke krize

Bitcoin po mišljenju Greg Fosa predstavlja način zaštite od propadanja novca.

.

Bitkoin i Eter nekoliko dana u minusu, ostale kriptovalute nestabilne

Kriptovalute Bitcoin i Eter su poslednjih dana veoma nestabilne. Čini se da je najpopularnija svetska kriptovaluta u ponedeljak pala, ali je ipak…

.

Gradonačelnik Njujorka: Voleo bih prve tri plate u Bitcoin valuti

Novoizabrani gradonačelnik Njujorka Erik Adams naveo je da bi voleo da prve tri plate dobije u bitcoin valuti, kako bi pokazao da…

.

Prevaranti se žale da ih pljačkaju drugi prevaranti

Sajber kriminalci koji koriste šemu ransomware softvera, požalili su se na grupu od koje iznajmljuju zlonamerni softver.

.

Bitcoin bi u februaru mogao da vredi oko 50.000 dolara

Bitcoin je tkom prethodnih nekoliko dana zabeležio više skokova vrednosti i nove rekorde. Tako je popularna kriprovaluta prvo dostigla cenu od 30.000 dolara,…

.

Sajam knjiga: Doktorat u stripu, biografije, Hari Poter i trileri!

Na polovini Sajma knjiga u Beogradu već se zna koje su knjige najpopularnije i najtraženije, a to su često knjige…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo