...
TRENUTNO22:00 - 23:00Strip o vedač

Lifestyle / Tehnologija

Prvi putnici leteli taksi-dronom

15.02.2018.

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prvi dron koji prevozi putnike. Taksi-dron po imenu Ehang 184 doživeo je svoj debi u južnom kineskom gradu Gvangžuu.

.

Njime upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom minijaturnom letelicom. Ipak, putnici koji imaju iskustva s pilotiranjem mogu i da upravljaju.

"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspešan let pokazuje da su prizori koje smo videli samo u SF filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima", izjavio je direktor EHanga, Hu Huazhi.

Više od 150 inženjera obavilo je hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat, javlja kineska novinska agencija Sinhua. Test sa putnicima samo je poslednji u nizu.

Dron je jednosed i može preneti jednog putnika težine do 100 kg u letu dugom 23 minuta, navodi kompanija.

"Dron može pomoći ljudima da izbegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, kao što su hitno spašavanje, prevoz pacijenata u bolnicu ili turizam", rekao je suosnivač EHanga, Derik Ksiong.

Možda te još zanima:

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

.

Domaćinski pileći bubci

Današnji recept je poslastica za sve gurmane i one koji se tako osećaju.

.

Za fizičko vaspitanje na fakultetima ima prostora

Časovi fizičkog vaspitanja vratiće se na fakultete, usvojeno je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta davne 2013. godine. Do danas, akademci…

.

Šta si mu rekla pa ti je to uradio?

U izveštaju Autonomnog ženskog centra za 2019. godinu (urađenom na osnovu medijskih izveštaja) stoji da je u prošloj godini zabeleženo…

.

Bolonjeze od juče

Ako kažemo da su u pitanju špageti bolonjeze, verovatno ćemo slagati, tako da ostajemo pri imenu pašta šuta.

.

Onlajn nasilje je svakodnevna pojava

Širenje glasina i etiketiranje već dosta dugo su neugodan i izazovan aspekt života maltene svake mlade osobe, a sveprisutnost pametnih…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo