...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Posle Italije i Nemačka bi mogla da zabrani ChatGPT

04.04.2023.

Nemačka bi mogla da prati italijanski primer i blokira ChatGPT zbog bezbednosnih pitanja, rekao je za list “Habdelsblat“ nemački komesar za zaštitu podataka Ulrih Kelber.

.

Italijanski regulatori su pre nekoliko dana izdali izvršnu zabranu za četbota ChatGPT, ali i pokrenuli istragu o potencijalnom kršenju zakona o privatnosti podataka. "Slično bi moglo da se desi i u Nemačkoj", kaže Kelber, ali nije naveo da li za sada postoji bilo kakav plan za to.

Kelber je istakao da je Nemačka tražila od Italije dodatne informacije u vezi sa zabranom. Regulatorna tela Francuske i Irske takođe su kontaktirala sa italijanskim kolegama."Pratimo poteze italijanskog regulatora kako bismo razumeli razloge za njihove postupke i koordinisaćemo svoj rad sa svim evropskim službama za zaštitu podataka u vezi sa ovim", rekao je portparol irskog komesara za zaštitu podataka.

S druge strane, za razliku od njih, švedski regulator izjavio je da ne planira da zabrani ChatGPT, niti je u kontaktu sa italijanskim vlastima. Kompanija "OpenAI" saopštila je u petak da aktivno radi na smanjivanju količine ličnih podataka koje koristi u obučavanju svojih sistema veštačke inteligencije.

Istraga italijanskog tela za zaštitu privatnih podataka podignuta je zbog curenja informacija, pri čemu su otkriveni razgovori korisnika ChatGPT-a i njihove finansijske informacije. Italijanski regulatori takođe su optužili tvorce četbota da nisu proveravali uzrast korisnika (koji moraju da budu iznad 13 godina). Italija je prva zapadna država koja je preduzela ovakav korak.

Izvor RTS

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Goody-2: Najodgovorniji chatbot na svetu

Svaka kompanija koja napravi svog chatbot-a mora unapred da odluči gde su granice kada je interakcija s korisnicima u pitanju. Goody-2 je…

.

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

.

Japanski univerziteti zabranili upotrebu ChatGPT-a

Japanski univerziteti ograničavaju studentima upotrebu OpenAI ChatGPT zbog zabrinutosti curenja informacija. Univerzitet u Tokiju zabranio je studentima da koriste chatbot za pisanje…

.

#Onokad te muva bot

Ako koristite neku od aplikacija za upoznavanje verovatno očekujete da komunicirate sa, u najmanju ruku, ljudskim bićem, zar ne? Da,…

.

Chatbotovi stigli i na Tinder

Kako svajpovanje oduzima previše vremena na Tinderu, pojedini programeri već kreiraju programe, odnosno chatbotove, koji umesto njih biraju potencijalne partnere.

.

ChatGPT "pobrljavio"

ChatGPT, poznati četbot kompanije OpenAI, nedavno je iskazao niz neočekivanih problema, što je izazvalo zabrinutost i konfuziju među korisnicima. Kako…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo