...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Pet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

14.12.2020.

Osim za fotografisanje i snimanje videa, kamera vašeg telefona može da posluži za još po nešto. Predstavljamo vam pet načina na koje možete da upotrebite kameru i izvučete maksimum iz svog pametnog telefona.

.

Skeniranje dokumenata

Ovaj, za mnoge administrativne postupke veoma važan posao, sada se može obaviti na mnogo lakši i jeftiniji način nego pomoću klasičnog skenera.

Kamera vašeg telefona je jednako dobar, prenosni i jednostavniji skener. Možete da skenirate dokument direktno ga fotografišući, ali postoje i različite aplikacije koje vam omogućavaju da to uradite na profesionalniji način.

Kod Android telefona, aplikacija Google Drive ima uključenu funkciju skeniranja. Scamscanner, još jedna aplikacija za Android, takođe omogućava pretraživanje, a pored toga raspoređuje i grupiše slične dokumente, kao na primer vizit karte.

Za iPhone postoji Evernote Scannable, koji oblikuje i podešava fotografije automatski.

Osim toga, Evernote Scannable koristi tehnologiju koja omogućava prepoznavanje brojeva i slova u dokumentu, pa tako možete da pretražujete u digitalizovanom dokumentu.

Prevođenje

Da li ste se našli nekada u restoranu u nekoj stranoj zemlji a da niste razumjeli ni reč iz menija? Jedan od načina da izbegnete da vam se to ponovo desi jeste korišćenje vaše telefonske kamere. Kako?

Usmerite svoju kameru ka tekstu koji želite da prevedete i aplikacija Google Translate će odmah automatski prevesti tekst. Dostupna je kako za iOS tako i za Android i to na različitim jezicima, među kojima je i srpski.

Pretraživanje interneta

Dosadilo vam je kucanje? Jedino što treba da uradite je da instalirate neku od aplikacija koje omogućavaju internet pretraživanje uz pomoć vaše kamere.

Jedna od najpoznatijih je CamFind, koja je besplatna i dostupna na srpskom jeziku. Sve što treba da uradite je da fotografišete ono što hoćete da istražite i aplikacija će pretražiti informacije na internetu.

Kupovina

Aplikacija Amazon sadrži funkciju koja vam omogućava da tražite neki proizvod preko vaše telefonske kamere.

Da biste je koristili otvorite aplikaciju, kliknite na pretragu i odaberite funkciju traženja preko fotografija.

Zatim usmerite kameru ka predmetu koji vas zanima, na primer neka knjiga ili DVD, i Amazon će vas obavestiti da li ima to što tražite.

Gledanje zvezda

Da, moguće je koristiti telefon za još nešto osim za višesatno gledanje u ekran. Telefonska kamera je funkcija na kojoj se zasnivaju aplikacije za gledanje i prepoznavanje zvezda.

Aplikacije kao što su Sky Map, Sky View, Star Walk ili Star Chart omogućavaju vam da usmerite kameru ka nekoj zvezdi ili sazvežđu kako biste saznali njihovo ime. One funkcionišu čak i tokom dana kako biste mogli da identifikujete zvezde koje ne vidite. 

Izvor:www.nezavisne.com

Možda te još zanima:

.

Otkriven eliksir večne mladosti?

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje. Za sada se eksperimenti vrše samo na miševima, ali prvi nalazi su ohrabrujući.

.

Niko te ne poznaje kao WC šolja

Pametni WC čuva vaše zdravlje i preporučuje šta da jedete.

.

Global Game Jam u online formatu

Ovogodišnji Global Game Jam biće održan od 27. do 31. januara, a univerzitet Metropolitan u Beogradu je ponovo jedan od…

.

Samoupravljanje je budućnost

Microsoft investira dve milijarde dolara u samoupravljiva vozila

.

Soko zove orla

Organi reda i pametni telefoni: Enkripcija s predumišljajem

.

Veštačko srce uskoro u prodaji

Posle dugog čekanja na dozvolu Evropske komisije, u drugom kvartalu 2021. godine će početi masovna proizvodnja i prodaja veštačkih srca…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo