...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Pet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

14.12.2020.

Osim za fotografisanje i snimanje videa, kamera vašeg telefona može da posluži za još po nešto. Predstavljamo vam pet načina na koje možete da upotrebite kameru i izvučete maksimum iz svog pametnog telefona.

.

Skeniranje dokumenata

Ovaj, za mnoge administrativne postupke veoma važan posao, sada se može obaviti na mnogo lakši i jeftiniji način nego pomoću klasičnog skenera.

Kamera vašeg telefona je jednako dobar, prenosni i jednostavniji skener. Možete da skenirate dokument direktno ga fotografišući, ali postoje i različite aplikacije koje vam omogućavaju da to uradite na profesionalniji način.

Kod Android telefona, aplikacija Google Drive ima uključenu funkciju skeniranja. Scamscanner, još jedna aplikacija za Android, takođe omogućava pretraživanje, a pored toga raspoređuje i grupiše slične dokumente, kao na primer vizit karte.

Za iPhone postoji Evernote Scannable, koji oblikuje i podešava fotografije automatski.

Osim toga, Evernote Scannable koristi tehnologiju koja omogućava prepoznavanje brojeva i slova u dokumentu, pa tako možete da pretražujete u digitalizovanom dokumentu.

Prevođenje

Da li ste se našli nekada u restoranu u nekoj stranoj zemlji a da niste razumjeli ni reč iz menija? Jedan od načina da izbegnete da vam se to ponovo desi jeste korišćenje vaše telefonske kamere. Kako?

Usmerite svoju kameru ka tekstu koji želite da prevedete i aplikacija Google Translate će odmah automatski prevesti tekst. Dostupna je kako za iOS tako i za Android i to na različitim jezicima, među kojima je i srpski.

Pretraživanje interneta

Dosadilo vam je kucanje? Jedino što treba da uradite je da instalirate neku od aplikacija koje omogućavaju internet pretraživanje uz pomoć vaše kamere.

Jedna od najpoznatijih je CamFind, koja je besplatna i dostupna na srpskom jeziku. Sve što treba da uradite je da fotografišete ono što hoćete da istražite i aplikacija će pretražiti informacije na internetu.

Kupovina

Aplikacija Amazon sadrži funkciju koja vam omogućava da tražite neki proizvod preko vaše telefonske kamere.

Da biste je koristili otvorite aplikaciju, kliknite na pretragu i odaberite funkciju traženja preko fotografija.

Zatim usmerite kameru ka predmetu koji vas zanima, na primer neka knjiga ili DVD, i Amazon će vas obavestiti da li ima to što tražite.

Gledanje zvezda

Da, moguće je koristiti telefon za još nešto osim za višesatno gledanje u ekran. Telefonska kamera je funkcija na kojoj se zasnivaju aplikacije za gledanje i prepoznavanje zvezda.

Aplikacije kao što su Sky Map, Sky View, Star Walk ili Star Chart omogućavaju vam da usmerite kameru ka nekoj zvezdi ili sazvežđu kako biste saznali njihovo ime. One funkcionišu čak i tokom dana kako biste mogli da identifikujete zvezde koje ne vidite. 

Izvor:www.nezavisne.com

Možda te još zanima:

.

Važno je zaštititi najmlađe gejmere

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i…

.

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati…

.

Češka energetska revolucija – grejanje na nuklearni otpad

Uglju je odzvonilo, a gas je skup. Zato je ideja iz Češke upravo revolucionarna – za centralno grejanje koristilo bi…

.

LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona

Kako se gubici i dalje povećavaju, a milijarde dolara naizgled rasipaju na neobične telefone, elektronski gigant je zvanično podigao belu…

.

Fiat je napravio "Hey Google" automobil

Kako se vozila sve više definišu svojim digitalnim karakteristikama, tehnološke kompanije traže sve bliža partnerstva sa proizvođačima automobila.

.

Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

"Starship" zna da sačeka crveno svetlo na semaforu, zna da izbegne prepreke, a zna i da se popne na ivičnjak...

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo