...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Pametni pištolj glavu čuva?

23.11.2023.

Da bi se smanjile slučajne smrti tokom građanskih nemira, proizvođač vatrenog oružja FN Herstal razvio je pištolj koji ne samo da ispaljuje nesmrtonosne elastomerne projektile, već ima digitalni pametni nišan. 

.

Verovatno najteži tipovi oružja za konstrukciju su oni koji se koriste za suzbijanje građanskih nemira. Za razliku od smrtonosnog oružja koje služi kao krajnje sredstvo odvraćanja, ono koje se koristi za gušenje nereda i drugih građanskih nemira pravljeno je da ponovo uspostavi kontrolu i (nadamo se) deeskalira situaciju koja je izmakla kontroli.

Problem je pronalaženje veoma suptilne ravnoteže. Oružje mora da obezbedi dovoljnu silu kako bi odvratilo nasilje, ali ne i dovoljno da izazove ozbiljne povrede. Ovo je posebno teško kod oružja koje koristi gumene metke ili različite palice. Ako pogodi u grudi, dovoljna sila može da se prenese na cilj kako bi ga privremeno onesposobila ili naterala da se povuče. Međutim, pogodak u glavu rizikuje da bude smrtonosan.

FN Herstal Smart ProtectoR-303T ispaljuje metke kalibra 12.55mm FN SP sa elastomerom na dometu od 5 do 25 m koristeći komprimovani vazduh. Prema tvrdnjama kompanije, dizajniran je za upotrebu u nadležnosti organa reda u svrhu kontrole nad masama, suzbijanja društvenih nemira, suzbijanja nereda, svakodnevnog patroliranja i održavanja javnog reda na masovnim događajima. Projektili su dizajnirani da se raspadaju pri udarcu kako bi se sprečila penetracija, ali i obezbedio odvraćajući efekat van dometa ručno bacanih projektila.

Međutim, pametni deo je u elektro-optičkim nišanima koji uključuju kameru i softver za slikanje koji u realnom vremenu mogu da detektuju da li je oružje usmereno prema ljudskoj glavi. Ako jeste, ispušta vizuelno i zvučno upozorenje i zaključava okidački mehanizam.

Pored toga, kamera beleži slike tokom ispaljivanja, koje se kasnije mogu koristiti za pregled ili u sudskim postupcima. Nišan se može koristiti čak i za obuku pre misije kako bi se razvile veštine upotrebe oružja uz pomoć posebne aplikacije i projekcionih ekrana.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo