...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Lifestyle / Tehnologija

Pametne satove punićemo znojem

20.09.2017.

Izgleda da ćemo uskoro preznojavanje moći da pretvorimo u energiju kojom ćemo puniti elekronske uređaje. Tim inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu razvio je gorive ćelije koje mogu da izdvoje energiju iz znoja i na taj način napajaju elektronske uređaje.

.

Ćelije za koje istraživači tvrde da proizvode deset puta više energije po površini od bilo kog drugog postojećeg bio goriva, trenutno se testiraju na LED uređajima i Bluetooth radijima. U narednom periodu ove ćelije bi mogle da napajaju niz različitih prenosivih uređaja, poput pametnih satova.

Ovo otkriće najznačajnije bi bilo za tržište prenosivih uređaja poput fitness-narukvica i pametnih satova koje ljudi upotrebljavaju u raznim sportskim aktivnostima, kao što su planinarenje, trčanje i vožnja biciklom, ali i za one koje žele da koriste funkcije automatskog praćenja spavanja bez potrebe za uklanjanjem uređaja noću.

Da bi testirali epidermalne ćelije, istraživači su ih povezali na ploču nalik na elektronsku tetovažu. Tako su pokazali da ova naprava puni LED uređaje sve dok osoba vežba na sobnom biciklu.

Ćelije su opremljene enzimom koji oksidira mlečnu kiselinu u ljudskom znoju kako bi stvorio struju, čime se znoj pretvara u izvor energije, a kružna ploča deluje kao pretvarač koji osigurava stalan izvor napajanja.

Istraživače rade na snažnijim ćelijama koje se pune bio gorivom, pa će moći da povećaju gustinu energije koju proizvodi svaka ćelija, čime bi u budućnosti lako mogli da punimo i energetski zahtevnije uređaje.

Izvor: Zimo
foto: University of California

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo