...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Pad prodaje Samsungovih telefona

13.07.2022.

Samsung je već godinama vodeći svetski proizvođač pametnih telefona, a južnokorejska kompanija svoju dominaciju nastavlja i ove godine.

.

Prema najnovijem izveštaju o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine, Samsung je ostao vodeći po broju prodatih telefona u ovom periodu.

Najnoviji izveštaj o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine stiže iz kompanije International Data Corporation (IDC). U izveštaju stoji da je Samsung ostao vodeći svetski proizvođač pametnih telefona sa 23,4% tržišnog učešća i isporukama od 73,6 miliona prodatih telefona u prvom kvartalu tekuće godine. Iako je Samsung zadržao prvo mesto, kompanija je zabeležila pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, kada je južnokorejski gigant isporučio skoro milion telefona više.


Na drugom mestu našao se američki tehnološki gigant Apple. Kompanija iz Kupertina imala je učešće od 18% na tržištu pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine. Apple je u ovom periodu prodao 56,6 miliona telefona. Međutim, za razliku od Samsunga, Apple je zabeležio porast prodaje u odnosu na isti period prošle godine i to za 2,2 procenta.

Nakon dve kompanije koje nisu iz Kine na prvom i drugom mestu, treće, četvrto i peto mesto zauzimaju kineske kompanije. Treći je bio Xiaomi sa tržišnim učešćem od 12,7%, odnosno prodatih 39,9 miliona telefona. Oppo je bio četvrti. Kompanija je u prvom tromesečju ove godine isporučila 27,4 miliona telefona, što je učešće od 8,7%, dok se na petom mestu našao Vivo, s učešćem od 8,1%, odnosno 25,3 miliona isporučenih pametnih telefona.

Slično kao i Samsung, sva tri kineska brenda doživela su pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, a najveći pad doživeo je Vivo od 27,7 procenata.

Izvor: B 92


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Tržište telefona beleži najgore tromesečje u poslednjih deset godina

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno da opterećuje evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 posto na godišnjem…

.

Mobilni telefon i internet kao nasušna potreba

Nekada su se poruke i pisma slali konjskim kočijama, a danas na klik mobilnim telefonima. U godini u kojoj se…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

.

Evropljani će sami menjati baterije na telefonima

Potrošačima u Evropskoj uniji moraće da bude omogućeno da sami menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i…

.

Večita dilema: iPhone ili Android

Pre pojave pametnih uređaja, sa lakoćom se moglo reći koja kompanija pravi najbolje mobilne telefone. Bila je to finska Nokia…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo