...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Pad prodaje Samsungovih telefona

13.07.2022.

Samsung je već godinama vodeći svetski proizvođač pametnih telefona, a južnokorejska kompanija svoju dominaciju nastavlja i ove godine.

.

Prema najnovijem izveštaju o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine, Samsung je ostao vodeći po broju prodatih telefona u ovom periodu.

Najnoviji izveštaj o prodaji pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine stiže iz kompanije International Data Corporation (IDC). U izveštaju stoji da je Samsung ostao vodeći svetski proizvođač pametnih telefona sa 23,4% tržišnog učešća i isporukama od 73,6 miliona prodatih telefona u prvom kvartalu tekuće godine. Iako je Samsung zadržao prvo mesto, kompanija je zabeležila pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, kada je južnokorejski gigant isporučio skoro milion telefona više.


Na drugom mestu našao se američki tehnološki gigant Apple. Kompanija iz Kupertina imala je učešće od 18% na tržištu pametnih telefona u prvom tromesečju 2022. godine. Apple je u ovom periodu prodao 56,6 miliona telefona. Međutim, za razliku od Samsunga, Apple je zabeležio porast prodaje u odnosu na isti period prošle godine i to za 2,2 procenta.

Nakon dve kompanije koje nisu iz Kine na prvom i drugom mestu, treće, četvrto i peto mesto zauzimaju kineske kompanije. Treći je bio Xiaomi sa tržišnim učešćem od 12,7%, odnosno prodatih 39,9 miliona telefona. Oppo je bio četvrti. Kompanija je u prvom tromesečju ove godine isporučila 27,4 miliona telefona, što je učešće od 8,7%, dok se na petom mestu našao Vivo, s učešćem od 8,1%, odnosno 25,3 miliona isporučenih pametnih telefona.

Slično kao i Samsung, sva tri kineska brenda doživela su pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, a najveći pad doživeo je Vivo od 27,7 procenata.

Izvor: B 92


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

.

Kina i Amerika su našle novo bojno polje

U novom frontu u američko-kinesko tehnološkom ratu, administracija Bajdena suočava se sa pritiskom nekih zakonodavaca da ograniče američke kompanije da…

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

.

Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

Holandska vlada je najavila zabranu mobilnih telefona i drugih uređaja u školama, a plan je da se eliminišu svi gedžeti koji…

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo