...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

26.07.2024.

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing. Međutim, sada je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, najavila da testira prototip svog pretraživača, nazvanog SearchGPT.

.

ilustracija: openai.com

AI chatbotovi koriste ogromne količine podataka za obuku iz različitih izvora, uključujući internet. Međutim, često postoji datum preseka, koji je mesecima u prošlosti. Na primer, besplatna verzija ChatGPT-a nema znanje o trenutnim događajima i drugim ažuriranim informacijama. To je očigledno nešto što OpenAI pokušava da reši.

"SearchGPT će brzo i direktno odgovarati na vaša pitanja sa ažuriranim informacijama sa weba, pružajući vam jasne linkove do relevantnih izvora," navodi se u saopštenju kompanije i ističe da korisnici mogu postavljati dodatna pitanja za bogatije informacije.

Sa druge strane tu je Google, kralj pretraživanja, koji realizuje oko 90 odsto internet pretraga i koji ima svog AI chatbota, Gemini.

Google je u maju počeo da dopunjuje standardne rezultate pretrage sa onim što naziva AI Overviews, Gemini-powered sažecima koji se pojavljuju iznad standardnog skupa linkova. AI Overviews su na početku davali neke ne baš jasne rezultate, ali je Google brzo reagovao i njegove stranice za pretragu sada redovno prikazuju AI Overviews.

Pre nekoliko dana je i Microsoft predstavio svoj pristup spajanju AI i pretrage, nazvan Bing generative search. Za sada je dostupan samo za "mali procenat korisničkih upita”, kako navodi Microsoft.

Što se tiče OpenAI-ovog SearchGPT-a, trenutno ga ne možete isprobati — moraćete da se prijavite za listu čekanja za proizvod, koji će kompanija na kraju integrisati u ChatGPT.

U najavi novog pretraživača, kompanija OpenAI navodi da sarađuje sa izdavačima i stvaraocima i da će pretraživač jasno citirati i linkovati izvore vesti.

izvor: cnet.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

ChatGPT u obrazovanju: pomoć ili prepreka akademskom poštenju?

Primena veštačke inteligencije poslednjih nekoliko godina postala je sve učestalija među studentima, ali i profesorima na fakultetu. ChatGPT, jedan od…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Paylocity preuzima startup Airbase

Paylocity, kompanija za HR i softver za obračun plata, dogovorila je kupovinu startapa Airbase, koji se bavi upravljanjem korporativnih troškova.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo