.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Lifestyle / Tehnologija

NASA šalje helikopter u svemir

03.07.2019.

NASA je najavila da će se organizovati misiju na Saturnov mesec Titan. Ono što je drugačije od svih misija je to što će tamo poslati – helikopter.

.

Kako NASA predstavila, dron-helikopter Dragonfly, će se naći u istraživačkoj misiji koja će koštati milijardu dolara. Zadatak svemirskog helikoptera će biti da istraži lokacije gde se sumnja da postoje tragovi života, ili bar uslovi za njegovo stvaranje.

Titan je interesantan jer se na njemu dešavaju brojni hemijski procesi koji su doveli do razvoja života na Zemlji.

Planira se da ovaj dron sa osam rotora bude lansiran 2026. godine, a očekuje se da će mu biti potrebno osam godina da stigne na cilj. Dragonfly je deo Nasinog programa u kome se šalju naučne misije kako bi se testiralo tlo na drugim svemirskim telima.

Titan je drugi mesec po veličini u orbiti Saturna (posle Ganimeda) i predstavlja jedno od najpovoljnijih mesta za život ljudi u Solarnom sistemu. Prosečna temperatura je hladnjikavih -179 stepeni, što znači da su planine nastale od leda, s tim što je umesto vode ulogu preuzeo metan. Neki naučnici se čak pitaju da li postoji možda oblik života koji na bazi metana, umesto vode.

.
LinkedIn uvodi novu opciju - Skills Assessment kvizove za procenu veština. Kratki, standardizovani testovi omogućiće vam da dokažete…
.
Nije problem pronaći video. Problem je pronaći jedan kratak deo video snimka koji traje više od 2 minuta. Rešenje izgleda stiže.
.
Niko ko koristi Viber za komunikaciju ne može baš da odoli preslatkim stikerima. Ono što je međutim još bolje, jeste da će ti…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?