...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Možda ćemo imati AI superinteligenciju za "nekoliko hiljada dana"

24.09.2024.

Izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman u ličnom blog postu pod nazivom "Doba inteligencije", pretpostavio je da bi superinteligentna veštačka inteligencija mogla nastati u narednoj deceniji.

.

Prema njegovim rečima, trenutni cilj OpenAI-a, vodeće svetske kompanije u razvoju veštačke inteligencije, jeste stvaranje opšte veštačke inteligencije (AGI), što je pojam za hipotetičku tehnologiju koja bi mogla dostići ljudsku inteligenciju u obavljanju mnogih zadataka bez potrebe za specifičnom obukom.

Nasuprot tome, superinteligencija nadmašuje AGI i može se smatrati hipotetičkim nivoom mašinske inteligencije koja može dramatično nadmašiti ljude u svakom intelektualnom zadatku, možda čak i do nesagledivog nivoa.

Tačan broj koliko iznosi "nekoliko hiljada dana" nije poznat. Verovatno je razlog zašto je Altman odabrao nejasan broj taj što ni on tačno ne zna kada će ASI stići, ali izgleda da misli da bi se to moglo desiti unutar decenije. Za poređenje, 2.000 dana je otprilike 5,5 godina, 3.000 dana je oko 8,2 godine, a 4.000 dana je gotovo 11 godina.

Ne dele svi Altmanov optimizam i entuzijazam. Računarski naučnik i čest kritičar AI-a Grejdi Buč citirao je Altmanovu predikciju o "nekoliko hiljada dana" i napisao na X-u (bivši Twitter): "Toliko sam umoran od svih AI priča: to nema osnova u stvarnosti i služi samo za naduvavanje procena vrednosti, raspirivanje javnosti, sakupljanje naslova i odvraćanje pažnje od stvarnog rada u računarstvu."

Izvršni direktor OpenAI-a predviđa da će AI asistenti postati sve sposobniji, na kraju formirajući "lične AI timove" koji mogu pomoći pojedincima da postignu gotovo sve što zamisle. Predviđa da će AI omogućiti proboje u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, razvoju softvera i drugim oblastima.

izvor: arstechnica.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Evropska noć istraživača u petak u Novom Sadu

Centralni događaji Evropske noći istraživača u Novom Sadu biće održani 27. septembra u Tržnom centru Big od 16 do 22h…

.

Kako koristiti veštačku inteligenciju da pronađete posao iz snova?

Veštačka inteligencija (AI) postaje sve korisnija u mnogim oblastima, uključujući i traženje posla. AI alati mogu vam pomoći da unapredite…

.

Bill Gejts na Netfliksu: AI, klimatske promene i energetika

U novoj Netfliksovoj seriji "Šta je sledeće? Budućnost sa Bilom Gejtsom" osnivač Majkrosofta detaljno će  se baviti temama kao što…

.

Taco Bell uvodi veštačku inteligenciju u drive-thru restorane širom Amerike

Sledeću kasno-noćnu porudžbinu brze hrane brojnih američkih korisnika mogao bi da preuzme robot!? Još uvek nije potpuno jasno da li…

.

iOS 18.1 developer beta verzija donosi Apple Intelligence!

Apple je predstavio "Apple Intelligence", novu funkciju veštačke inteligencije, u beta verzijama za programere za iOS 18.1, iPadOS 18.1 i…

.

OpenAI traži uvid u beleške i dokumente novinara New York Timesa

Novi pravni spor između New York Timesa i kompanije OpenAI, koja je vlasnik ChatGPT-a, mogao bi da dovede do ozbiljne…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo