...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Mobilni telefon i internet kao nasušna potreba

14.04.2023.

Nekada su se poruke i pisma slali konjskim kočijama, a danas na klik mobilnim telefonima. U godini u kojoj se obeležava pola veka od prvog poziva mobilnim telefonom, svet se približava broju od devet milijardi aktivnih aparata. Čini se da je pravi odabir uređaja koji utiče na privatni, poslovni i društveni život, postao bitniji nego ikada.

.

Kao i osobine naših prijatelja, postale su nam bitne i karakteristike našeg mobilnog telefona. Čini se da je pravi odabir uređaja koji utiče na privatni, poslovni i društveni život postao bitniji nego ikada.

"Dosadašnjom analizom smo utvrdili da korisnici žele dobru kameru i dobru bateriju. Bateriju koja će im izdržati ceo dan, dolaze frustracije ako se baterija istrošila pre vremena. Procesor je možda tek na trećem mestu", kaže Đorđe Jovanović iz "Sjaomi Srbija".

"Najbitnija karakteristika je uglavnom cena, pa se onda u tom ovkiru bira proizvođač i model. Ekrani su sada uglavnom dobri pa je odabir uglavnom vezan za kameru, bateriju, dizajn i performanse", smatra Igor Rakocija iz Jutjub kanala Balkanteh.

Razloge za masovnu upotrebu i zavisnost od mobilnih telefona, treba tražiti u savremenom načinu života, smatraju sociolozi.

"Svet je postao globalizovan, fizičko mesto boravka je prestalo da bude važno, ljudi žive u jednom, drugom gradu, menjaju poslove, kidaju društvene mreže. Jedini način da danas ostanemo jedni sa drugima, a to je naša nasušna potreba, je zapravo mobilni telefon i internet koji je sastavni deo ove sprave", kaže sociolog Dalibor Petrović.

Primena veštačke inteligencije verovatno je najzanimljiva karakteristika novih modela mobilnih telefona. Neprestano uči o nama i našim navikama, savetuju nas, prate zdravstveno stanje, a u budućnosti možda preuzme i neke od naših obaveza.

Pored svega, na jedno pitanje odgovori su različiti: Da li nam mobilni telefon omogućava da se sa nekim zbližimo ili nas društveno razdvaja?

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

.

Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

Holandska vlada je najavila zabranu mobilnih telefona i drugih uređaja u školama, a plan je da se eliminišu svi gedžeti koji…

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Tržište telefona beleži najgore tromesečje u poslednjih deset godina

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno da opterećuje evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 posto na godišnjem…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo