...
TRENUTNO12:20 - 12:40Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

04.09.2023.

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon 28 godina, i to sa narednim većim ažuriranjem.

.

Microsoft WordPad je jedan od prvih komercijalno prihvaćenih programa za uređivanje teksta, uključen u Windows još od verzije 95 na ovamo. Još uvek dolazi i u paketu s Windowsom 11, ali je pomalo zanemaren.

Od 2020. godine postao je sastavni deo dodatnih funkcija Windowsa, pa ga je moguće iz njih i deinstalirati.

Već godinama, da ne kažemo decenijama, oni kojima je potrebno uređivanje "čistih" tekstualnih dokumenata odlučuju se u pravilu za Notepad ili slične alate, dok oni nešto zahtevniji posežu za punokrvnim poslovnim alatima, kao što je Word ili njegovi konkurenti. WordPad se tako našao između ove dvije krajnosti, s opcijama za uređivanje teksta u Rich Text Formatu, ali i s daleko manje funkcionalnosti od plaćenog Worda.

Ovu situaciju Microsoft je odlučio da zaustavi i jednostavno da ukine WordPad. U najnovijem dokumentu, koji se bavi zastarelim funkcijama i karakteristikama Windowsa, od 1. septembra među njima je naveden i prastari rudimentarni editor teksta.

"WordPad se više ne ažurira i biće uklonjen u budućem izdanju Windowsa. Preporučujemo Microsoft Word za dokumente obogaćenog teksta poput .doc i .rtf, kao i Windows Notepad za dokumente običnog teksta poput .txt", poručili su iz Microsofta u kratkoj objavi, ne navodeći eksplicitno razloge za tu odluku, ali ni tačan vremenski okvir kada će Windows ostati bez WordPada.

Ako ste, dakle, nekim slučajem i dalje koristili ovaj alat, prisutan u Windowsu proteklih 28 godina, vreme vam je da pronađete drugo rešenje.

Izvor: www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

.

Chrome prestaje da radi na starim verzijama Windowsa

Google je nedavno objavio da Chrome pregledač prestaje s podrškom za Windows 7 i Windows 8.1, u februaru 2023. godine.

.

Project Winter: Igra koja će vas posvađati sa prijateljima

Multiplejer naslov "Project Winter" nedavno je obeležio zavidan jubilej - više od 2,5 miliona aktivnih igrača. Svi su oni okupljeni…

.

Nova Evil Dead igra: Flešbek na horore osamdsedetih

Do kraja godine bi trebalo da se na striming platformi HBO Max pojavi "Evil Dead Rise", novi naslov u ovom…

.

Sifu: Kung fu osveta

Nema tog ljubitelja video igara koji ne voli dobru tučnjavu na ekranima. A još kada ta tučnjava dobije neki smisao,…

.

Zbog mobilnog život prođe

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da posztoje ključni životni trenuci koje su ljudi propustili sopstvenim očima, jer su…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 12:10 Gost O radija
  • 12:20 Prava stvar
  • 12:40 O tome se priča
  • 12:50 Vredi pročitati

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo