...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Koja ti je šifra na Fejsu?

23.05.2019.

Na koliko naloga koristite iste šifre? Da li ste znali da je na 23 miliona naloga širom sveta koji su hakovani šifra bila "123456"?

.

ilustracije: pexels.com

Možda ste nekada dobili poruku na Fejsbuku od prijatelja da su u inostranstvu i da im pošaljete fotografiju platne kartice jer im je hitno potreban novac? Slučajevi preuzimanja naloga na društvenim mrežama, jer nisu imali adekvatnu šifru i dodatni nivo zaštite, "rušenja" i preuzimanja sajtova su samo neki od konkretnih izazova za digitalnu bezbednost, u čijem središtu treba da budu pojedinci.

Informacioni sistem, bilo da je reč o onlajn nalogu, sajtu, blogu ili data centru, jeste bezbedan onoliko koliko i njegov najranjiviji deo. S obzirom na to da se usluge e-uprave, e-kupovine, poslovanja i drugih onlajn aktivnosti u sve većoj meri koriste u Srbiji, kao i da se podaci građana sve više prikupljaju i obrađuju, od ključnog značaja je da i nivo bezbednosti tih servisa bude na visokom nivou.

Važno je da postoji svest o tome koliko je bezbednost resursa na mreži važna za građane, jer su u uslovima slabe bezbednosne kulture građani konstantno izloženi riziku da trpe posledice, bilo materijalne prirode, bilo kroz narušavanje njihovih prava. Jednom zloupotrebljen onlajn nalog može prouzrokovati štetu nebrojeno puta u budućnosti, a da možda niste ni svesni.

password jpg

SHARE Fondacija želi da istraži u kojoj meri i na koji način se u Srbiji zapravo razmišlja o digitalnoj bezbednosti, šta su prioriteti i kako raditi strateško planiranje aktivnosti u ovoj veoma kompleksnoj oblasti. Rizici i sajber pretnje se stalno razvijaju i zato ih je neophodno ispratiti odgovarajućim merama zaštite i mehanizmima za odgovore.

Kako bi mogla da razmotri šta je to najvažnije za građane u pogledu digitalne bezbednosti, Fondacija je razvila kratku onlajn anketu u kojoj su odgovori anonimni i popunjavanje ankete ne oduzuma više od pet minuta vremena. Anketa se nalazi na sledećem linku.

Možda te još zanima:

.

Malo drugačiji Ručno pravljeni nakit

Ako vam instagram služi pretežno za gledanje mimova, gotovo je sigurno da vam je explore feed prepun ovakvog sadržaja. Ipak,…

.

Fejsbuk opet na sudu

Sinonim za društvenu mrežu Fejsbuk postala je sintagma "kršenje privatnosti." Kompanija je ponovo završila na sudu, ovoga puta je povod…

.

Mladi i mreže: Samo da je zabavno i jednostavno

Brz razvoj tehnologije i još brži protok informacija doveo je do toga da se mlađe generacije sve više okreću interaktivnijim…

.

Fejsbuk ne može bez skandala

Toliko puta se već dogodio neki problem sa kompanijom Fejsbuk, da to više ne bi trebalo ni da bude novost.…

.

Sa Fejsbukom opet sigurnosni propusti

Taman kad smo pomislili da se završio niz skandala koji su se ovoj kompaniji dogodili kada je u pitanju privatnost,…

.

Uz Pyxsee ograničite vreme na društvenim mrežama

Ako ste jedna od onih osoba koje pale telefon samo da vide šta ima novo na Instagramu ili Facebooku, Pyxsee…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo