.
Trenutno
Tehnologija
 Novinari O radija
Lifestyle / Tehnologija

Koja su najveća rivalstva u IT industriji?

25.10.2016.

Pepsi vs. Koka Kola, Edison vs. Tesla, Star Wars vs. Star Trek, istorija je prepuna rivalstava u najrazličitijim sferama života, ali retka od njih odgovaraju intenzitetu, a neretko i zlobi koja dolazi kada dva tehnološka giganta postanu sukobljene strane. Od postanka računara do današnjeg digitalnog doba bilo je brojnih rivalstava, a ovde ćemo predstaviti neke najvažnije.

.

Pre svega to je rivalstvo kompanija AMD i Intel. Ove dve kompanije su osnovane krajem šezdesetih godina, ali se njihov rivalitet nije zagrejao u narednih 20 godina. Stvari su dobro išle u početku a odnos je počeo da se raspada sredinom osamdesetih kada je Intel odbio da AMD-u da licencu za svoje 386 mikroprocesore.

Naravno, tu je i veliko rivalstvo kompanija Microsoft i Apple, koje takođe nije bilo uvek tako teško, što nam govori i priloženi video. Stvari su se pogoršale kada je Stiv Džobs optužio Gejtsa za kopiranje Macintosh OS za Microsoft-ovu verziju GUI OS: Windows. Nikako ne treba zaboraviti ni veliko rivalstvo japanskih kompanija Nintendo i Sega, kao tvoraca najboljih konzola prethodnih decenija.

Rivalstvo kompanija Samsung i Apple je uglavnom novijeg perioda i najviše bazirano na telefonima. Zahvaljujući brojnim patentnim tužbama, ove kompanije su nebrojeno puta bile protivnici u sudu. Slično je i sa kompanijama Google i Apple, a nakon što je HTC predstavio Android telefon 2010. godine, Stiv Džobs je rekao će provesti i poslednje dane života, da će potrošiti i poslednji peni od Apple-ovih nekoliko desetina milijardi da ispravi nepravdu, jer je po njegovom mišljenju Android ukradeni proizvod.

Izvor: Techspot

.
Grupa istraživača sa MIT-a pretvorila je različite kućne biljke u bioničku floru koja može da oseti kretanje, pokrene robotska…
.
Jedan od najpouzdanijih izvora informacija o Apple uređajima, poznati analitičar Ming-Či Kuo, tvrdi da će se prvi 5G iPhone pojaviti…
.
Potraga za odgovorima na internetu postala je sastavni deo života, a deljenje pronađenih rezultata sve do sada nije bilo jednostavno.
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?