...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Klikovi bez kojih se ne može zamisliti dan

19.03.2018.

Svako od nas ima neku dnevnu rutinu. U poslednje vreme prva radnja kada otvorimo je oči gledanje u telefon. Tu su naravno i aplikacije koje pregledamo čim se probudimo. Mobilni telefoni su mnogima od nas glavni uređaji preko kojih komuniciramo i radimo, a zbog toga svako od nas puno pažnje pridaje biranju aplikacija koje ćemo instalirati na pametne telefone. I dok neki imaju desetine različitih aplikacija i teško se snalaze u toj šumi, drugi pažljivo biraju samo najnužnije. O tome koje su to aplikacije na samom vrhu po traženosti i popularnosti govorili smo u emisiji "O tome se priča".

.

U istraživanju koje je sproveo američki comScore došlo se do saznanja koje su to aplikacije bez kojih ne mogu milenijalci, ili mladi uzrasta od 18 do 34 godine. Ta lista pokazuje i da milenijalci shvataju važnost korisnih aplikacija poput Amazona, Gmaila ili Googleovih mapa.

ComScore je korisnike pitao da navedu koje su im tri najnužnije aplikacije, a lista izgleda ovako: 10. Instagram 11 odsto 9. WhatsApp, 11 odsto 8. Apple App Store, 11 odsto 7. Google Search, 11 odsto 6. Google Maps, 14 odsto 5. YouTube, 16 odsto 4. Facebook Messenger, 18 odsto 3. Facebook, 29 odsto 2. Gmail 30, odsto 1. Amazon, 35 odsto.

I mi smo anketirali sugrađane i postavili im pitanje bez koje to aplikacije ne mogu da zamisle dan. Evo nekih odgovora:  

"Mesindžer i Viber, jer preko njih imam komunikaciju sa svim ljudima sa kojima želim da se čujem. Sve stvari koje obavljam su uglavnom preko toga".

"Najviše koristim Instagram i Fejsbuk, a tu je i aplikacija za merenje hoda".

"Najviše koristim Whats up, Viber, Instagram i Fejsbuk zbog komunikacije sa ljudima, a onda i zbog fotografija. Recimo, nekih stranih umetnika koji se prikazuju na tim mrežama. Vrlo često koristim i You Tube kako bih naučila nešto što ne znam".

"Whats Up i Fejsbuk lajt, zato što malo zauzima i brže radi".

"Uglavnom su tu ove standardne, ali isto tako i ona koja pokazuje kada koji bus kreće". 

istr png

Vragolaž kaže da je prema njegovom mišljenju najbolja aplikacija Shazam.

"Stvarno je najbolja i uvek me iznenadi kada prepozna neku pesmu. Druga najbolja je Reddit, tamo zaista ima svega. Na kompjuteru nije toliko prilagođena korisniku, koliko na telefonu. Koristio sam i aplikaciju pomoću koje možete da skenirate boje, što mnogo pomaže i olakšava posao u dizajnu, ne samo na vebu, već i onog opipljivog. Zanimljiva mi je i ona aplikacija koja te podseća da piješ vodu, pogotovo ako si neko ko baš i nema tu naviku, onda aplikacija baš bude od koristi", kaže naš stalni gost-saradnik.

O Fejsbuku, Instagramu, Snepčetu ne vredi ni trošiti reči. Probaćemo da vam preporučimo neke aplikacije za koje možda niste čuli:

4chan nudi mogućnost anonimnog objavljivanja fotografija i tekstualnog sadržaja. Korisnici ne moraju da otvore račun niti da se registruju, a sadržaj koji se učitava na stranicu nestaje nakon određenog vremena. Vrlo je teško uspostaviti trajne odnose na stranici bez deljenja privatnih informacija, pošto su svi korisnici pod pseudonimima koji se svaki put refrešuju kada opet dolazite na stranicu.

Ask.fm omogućava kreiranje profila i postavljanje pitanja. Pitanja se mogu postavljati sa vašeg profila ili anonimno. Većina pitanja postavljena je anonimno, pa se iz tog razloga na ovu mrežu skreće pažnja kao veoma pogodnu za zlostavljanja, zbog anonimnog karaktera pitanja. Pitanja se pojavljuju na vašem profilu samo ako odaberete da odgovorite na njih.

Chat Roulette je video stranica koja podstiče razgovor i deljenje sadržaja sa strancima iz celog sveta. Većina sadržaja je neprimerena za decu, a u isto vreme je jedna od najposećenijih stranica. U trenutku spajanja birate da li želite da prikažete svoju kameru, a nakon toga vas sistem spaja sa nepoznatom osobom negde na Internetu. Na ovu stranicu je potrebno da se prijavite i ostavite određene privatne podatke.

Keek je društvena mreža za deljenje video sadržaja koja omogućava korisnicima objavljivanje kratkih video statusa, do 36 sekundi (keekovi). Oni se mogu objavljivati preko web kamere i mobilnih telefona, a mogu se i deliti preko većine društvenih mreža. Ne morate biti registrirovani kako biste gledali keekove, ali ako želite da ih objavljujete, morate da napravite nalog.

Emisiju "O tome se priča" poslušajte na našem podkastu.

 J.M.

Možda te još zanima:

.

Pokrenuti biznis – hrabrost ili ludost?!

Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…

.

Poveži aplikacije na jednom mestu

Pojavom pametnih telefona, došlo je prezasićenja različitih aplikacija kako na App store-u tako i na Google Play-u. Ako želite da…

.

Google unapredio poslovne aplikacije

Kompanija Google pored redovnih apdejta svega što je u njihovom posedstvu, ovaj put odlučili su da unaprede i poslovne aplikacije.

.

Google maps uvodi Street View u aplikaciju

Google je u poslednjih nekoliko nedelja objavio nekoliko novih korisnih funkcija za Google Maps, uključujući i podršku za AR navigaciju o kojoj…

.

Pronađeno preko 2000 opasnih aplikacija

Istraživanje, koje je sprovedeno tokom dve godine, otkrilo je da je 2040 aplikacija u Google Play Store-u zlonamerno na neki način.

.

Pronađi sve što ti je potrebno na telefonu

Koliko puta vam se desilo da tražite neku aplikaciju i ne možete da je nađete jer nije prepoznatljiva ikonica ili…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo