...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kina u borbi protiv zavisnosti od video igara

08.11.2019.

Briga o tome koliko vremena mladi ljudi provode ispred kompjutera prisutna je u skoro svim delovima sveta, a posebno u Kini, gde su zvaničnici objavili i nove regulative koje bi trebalo da utiču na gejming navike mlađe populacije.

.

Kako prenosi The Verge, kineska vlada planira da u kontrolisanju ljubitelja video igara ode još dalje i da objavi jasne smernice za to koliko je deci i mladima dozvoljeno da ostanu ispred računara. Tako novi zakoni mlađima od 18 zabranjuju igranje video igara između 10 sati uveče i osam ujutru, a tokom radnih dana dozvoljeno im je 90 minuta video igara, dok se vikendom taj period povećava na 180 minuta.

Mlađi igrači su u obavezi da koriste prava imena, a ograničavaju im se i sredstva koja mogu da potroše na kupovinu proizvoda u okviru neke igre. Predstavnici vlasti tvrde da su ove mere neophodne kako bi se stalo na put zavisnosti od video igara, koja vodi do oštećenja vida i loših rezultata u školi.

Neki eksperti se sa ovim merama ne slažu, budući da još uvek nije utvrđeno šta je tačno zavisnost od video igara. Svetska zdravstvena organizacija smislila je 2018. godine "gejming poremećaj" kao dijagnozu, ali je novi termin naišao na kritike, najviše zbog toga što nedostaju metode kojima bi se ovo stanje utvrdilo.

Možda te još zanima:

.

Epic Games nudi besplatno Civilization VI

Nakon što je protekle nedelje obradovao igrače ponudivši GTA V potpuno bepslatno, Epic Games nastavlja u istom ritmu. Sada je…

.

GTA V dostupan besplatno

Grand Theft Auto V je jedna od najpopularnijih i najprodavnijih video igara svih vremena. Iako je izašla još 2013. godine…

.

DiRT uvek ponudi nešto novo

Kraj godine nam donosi i novu seriju igračkih konzola, što je odlična prilika i izdavačima da daju sve od sebe…

.

Otkazana i e-sport takmičenja

U moru događaja koji su otkazani, a trebali su da se održe ove godine, ima i onih koji su vezani…

.

Svet bez fudbala i nova FIFA

Kraj septembra u svetu video igara znači samo jedno - izlazi nova FIFA. Ove godine izgleda kao da su se…

.

Turniri u video igrama na Facebooku

Facebook Gaming ovih dana otvara nam mogućnost da organizujemo turnire u video igrama.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo