...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kako pravilno puniti telefon

08.01.2018.

Upravo je pametnim telefonima, bez kojih više ne možemo, baterija jedna od glavnih boljki. Brzo se prazni, može brzo da izgubi svoj puni kapacitet i najčešće ostaje bez energije kad nam telefon najviše treba. 

.

Dodatni je problem kad vam proizvođač sam usporava uređaj i smanjuje trajanje baterije ne bi li vas naterao da kupite novi uređaj. Postoji nekoliko pravila koja bi mogla pridoneti dužem trajanju baterije, ali i boljem iskustvu korišćenja pametnog telefona.

Najbolji način da napunite bateriju telefona jeste malo i često. Kad god imate koji minut, priključite telefon na punjač. Za razliku od starijih verzija baterija, novim baterijama takvo punjenje neće naškoditi.

Nemojte do kraja isprazniti bateriju pre no što ponovo počnete da je punite. Takvo "duboko" pražnjenje zapravo više šteti nego što pomaže bateriji i skraćuje njen životni vek, a za neke uređaje može biti i pogubno.

Baterija bi, ako je to ikako moguće, trebalo da bude napunjena između 65 i 75 posto. To je magična granica koja bi trebalo da osigura najduži život baterije. Kako je veoma teško postići taj nivo napunjenosti, trebalo bi barem da težimo nivou između 45 i 75 posto.

Nemojte puniti bateriju do kraja, pogotovo ako je ispražnjena u potpunosti. Litijum-ionske baterije koje se koriste u pametnim telefonima ne moraju biti napunjene do kraja. Čak je preporučljivo da ne budu napunjene do kraja, jer visoka voltaža može naštetiti kapacitetu baterije dugoročno.

Većina korisnika pametnih telefona puni svoje uređaje tokom noći. Osim što im tom periodu telefoni nisu potrebni,  imaju osećaj da će se tako najlakše napuniti do kraja. Ali, ako bateriju ne bi trebalo puniti do 100 odsto, ne bi je trebalo ni ostavljati da se puni tokom noći. 

I na kraju, kako biste izbegli pregrevanje, oštećenje baterije ili njen smanjen kapacitet, nemojte ostavljati uređaje uključene u struju posle punjenja.

Izvor: Vesti online

Možda te još zanima:

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Kina i Amerika su našle novo bojno polje

U novom frontu u američko-kinesko tehnološkom ratu, administracija Bajdena suočava se sa pritiskom nekih zakonodavaca da ograniče američke kompanije da…

.

Zbog mobilnog život prođe

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da posztoje ključni životni trenuci koje su ljudi propustili sopstvenim očima, jer su…

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

.

Holandija zabranjuje mobilne telefone u učionicama

Holandska vlada je najavila zabranu mobilnih telefona i drugih uređaja u školama, a plan je da se eliminišu svi gedžeti koji…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo