...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Lifestyle / Tehnologija

Kako ponoviti nuklearnu fuziju?

17.08.2022.

Naučnici su potvrdili da su prošle godine, prvi put u istoriji, postigli reakciju nuklearne fuzije koja se samoobnavlja, čime su došli korak bliže repliciranju hemijske reakcije koja se konstantno dešava na Suncu. Problem je u tome što nisu sigurni kako da je ponove.

.

Nuklearna fuzija se dešava kada se dva atoma spajaju i stvaraju teži atom, oslobađajući u tom procesu ogromnu količinu energije.

Taj proces je izuzetno teško rekreirati u veštačkim uslovima i laboratoriji zato što mu je potrebna visokoenergetska sredina kako bi se reakcija obnavljala.

Najpoznatiji primer nuklearne fuzije je naše Sunce, na kom se neprestano atomi vodonika spajaju i stvaraju helijum, oslobađajući energiju.

Fuzija se odigrava i u fazama supernova, kada zvezde eksplodiraju, ali je količina energije u tim procesima toliko velika da omogućava stvaranje težih molekula, poput gvožđa.

U veštačkim uslovima na Zemlji, međutim, taj proces je mnogo teže započeti. Kako bi nuklearna fuzija postala stabilan izvor beskonačne čiste energije za čovečanstvo, naučnici prvo moraju da postignu "paljenje", poznato i kao Losonov kriterijum.

 


Prema njemu, kada je količina energije koju generiše reaktor veća od količine energije koju gubi (oslobađa u okolinu) i ako se dovoljno energije zadrži u gorivu (atomima koji se spajaju) onda sistem postaje samoodrživ i podrazumeva se da je „upaljen“.

"Paljenje" se obično dešava u izuzetno intenzivnim sredinama, ali istraživači u postrojenju Nacionalne laboratorije "Lorens Livermor" u Kaliforniji već više od decenije usavršavaju tehniku i sada su potvrdili da je njihov prošlogodišnji eksperiment 8. avgusta stvorio prvo uspešno "paljenje" u istoriji.

„Ovo je prvi put da smo prešli Losonov kriterijum u laboratoriji“, kaže nuklearna fizičarka Eni Kričer za časopis Nju sajentist.

Naučnici sada hoće da utvrde šta je tačno potrebno da bi se postiglo paljenje i kako da reakciju učine otpornijom na male promene i greške.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Čista energija ante portas

Uređaj za energetsku fuziju postavio rekord, trajanjem od 20 sekundi.

.

Rab: Malo ostrvo koje ne može da dosadi

Hrvatsko ostrvo Rab sjajan je izbor ako od letovanja očekujete mir, udobnost i savršen prirodni ambijent, bez puno noćnog provoda…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Oxenfree: Jesenje horor magle

Dolazi nam jesen, kišovito i maglovito vreme - prosto idealno da se posvetimo igrama koje nam donose sličan ambijent. Oxenfree…

.

Google search postaje brži

Noviteti, koje je Google tokom ove nedelje predstavio, odnose se na rezultate pretraživanja i prikaze u mapama. Google je najavio neke…

.

Izraelci imaju najkvalitetniji digitalni život

Kompanija za sajber bezbednost Surfshark, sprovela je istraživanje u 117 zemalja o kvalitetu digitalnog života. Prema ovoj globalnoj studiji, Srbija…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo