...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

iPhone X prepoznaje lica

13.09.2017.

Apple je u utorak predstavio nove modele telefona iPhone 8, iPhone 8+ i iPhoneX, a ovaj poslednji izazvao je najviše pažnje. 

.

iPhone X ima ekran od jedne do druge ivice, a okvir je izrađen od čelika. Telefon je dobio OLED ekran od 5,8 inča. Najveća promena je to što je prvi iPhone koji nema home dugme. Imaju ga čak i osmice koje su predstavljene samo nekoliko minuta ranije.

Ekran se "budi" podizanjem uređaja ali i tapkanjem po ekranu. Umesto Home dugmeta u dnu ekrana nalazi se crta koju treba povući prema gore da biste došli do početnog ekrana. Na sličan način aktivira se i multitasking. I za Siri su pronašli rešenje – možete je dozvati glasom ili pritisnuti dugme sa strane.

Pošto home dugmeta više nema, nema ni identifikacije uz pomoć otiska prsta. Zato je iPhone X uveo prepoznavanje lica. Za to je iskorišten niz senzora u vrhu ekrana, koji očitava infracrveni spektar i još mnogo drugih parametara koji prepoznaju korisnika. Kažu da senzor radi i prati kako se vaše lice menja i da bi trebalo da radi i kada nosite naočare, šešir, promenite frizuru ili pustite bradu. Ali morate gledati u telefon.

Sistem prepoznavanja lica iskorišten je i za dodatni trik. Animiranjem smajlija prema izrazu lica korisnika, dobijate smajli sličice koje možete slati u okviru iMessage sistema. 

iPhone X stiže u varijantama sa 64 i 256 GB, a početna cena je 999 dolara. U prodaji će biti od 3. novembra. 

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo