...
TRENUTNO15:50 - 17:20Leto na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

iPhone automatski pronalazi kradljivca

30.08.2016.

U slučaju krađe, iPhone bi u budućnosti mogao da snima selfije lopova i putem Touch ID da beleži njihove otiske prstiju i šalje ih u iCloud!

.

U slučaju gubitka ili krađe pametnog telefona, vlasnici ovih uređaja koji su na vreme aktivirali potrebne opcije mogu sa računara da lociraju svoje uređaje ili, ako se na njima nalazi važan sadržaj, daljinski da izbrišu sav sadržaj i blokiraju telefon. Apple je nedavno prijavio novi patent koji bi, ako ga implementiraju u svoje mobilne uređaje, u budućnosti mogao da pomogne u hvatanju lopova koji su ukrali telefone.

Reč je o jednostavnom i odličnom rešenju, kažu na Apple Insideru, uz napomenu kako se postavlja pitanje legalnosti ovakve metode, što bi Apple, ako se zaista odluče na korišćenje ove opcije, verovatno trebalo na vreme da reši. iPhone ili iPad bi, prema ovom patentu, u slučaju 'sumnjive' upotrebe telefona koja ukazuje da njime ne upravlja vlasnik, već neka druga osoba, putem Touch ID-a zabeležili otiske prstiju osobe koja koristi telefon i putem prednje kamere snimili selfie te osobe.

Uploadovanjem tih podataka u Appleov oblak vlasnik telefona imaće fotografiju osobe koja koristi njegov telefon, a policija otiske prstiju te osobe. Sumnjivo ponašanje koje bi aktiviralo ovu opciju može biti pogrešno upisivanje Appleove šifre, a u patentu se spominje i mašinsko učenje iPhonea, odnosno telefon bi vremenom 'naučio' koje su navike vlasnika ovog uređaja pri svakodnevnom korišćenju pa ako bi došlo do nagle promene u načinu na koji se telefon koristi, to bi takođe aktiviralo sigurnosni protokol, snimanje selfija i uzimanje otiska prstiju – sve bez znanja osobe koja koristi telefon.

Naravno, s obzirom da vlasnik iPhonea već sada ima mogućnost s udaljenog računara da blokira telefon ili izbriše sadržaj na njemu, putem iClouda moći će i da aktivira taj sigurnosni protokol i odmah u iCloudu vidi fotografije osobe koja koristi njegov telefon. S obzirom da je ovaj patent tek prijavljen, njegovu primenu ne treba očekivati u novim modelima iPhonea, već u nekim budućim modelima Appleovih telefona i tableta.

Izvor: B92.net

Možda te još zanima:

.

Apple predstavio iOS 14

Apple je na svojoj prvoj virtuelnoj konferenciji predstavio nove verzije operativnog sistema za iPhone, iPad i Apple pametne satove.

.

Opala prodaja mobilnih telefona

Veliki proizvođači mobilnih telefona - Apple, Samsung, Huawei i Oppo u proteklom periodu zabeležili su pad prodaje, pokazuje istraživanje kompanije…

.

iPhone 12 odložen do novembra 2020. godine

Izgleda da će iPhone 12 sa pojavljivanjem na tržištu kasniti najmanje dva meseca, u odnosu na standardni raspored predstavljanja Apple telefona koga se…

.

iPhone i Samsung Galaxy naprodavaniji

U toku 2019. godine Apple iPhone i Samsung Galaxy modeli mobilnih telefona bili su najprodavaniji na globalnom nivou, pokazuju podaci…

.

Apple ne dozvoljava negativcima da koriste iPhone

Proizvode kompanije Apple ste do sada videli u bezbroj filmova, ali treba da znate da kompanija ima potpunu kontrolu nad…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo