...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

iPhone automatski pronalazi kradljivca

30.08.2016.

U slučaju krađe, iPhone bi u budućnosti mogao da snima selfije lopova i putem Touch ID da beleži njihove otiske prstiju i šalje ih u iCloud!

.

U slučaju gubitka ili krađe pametnog telefona, vlasnici ovih uređaja koji su na vreme aktivirali potrebne opcije mogu sa računara da lociraju svoje uređaje ili, ako se na njima nalazi važan sadržaj, daljinski da izbrišu sav sadržaj i blokiraju telefon. Apple je nedavno prijavio novi patent koji bi, ako ga implementiraju u svoje mobilne uređaje, u budućnosti mogao da pomogne u hvatanju lopova koji su ukrali telefone.

Reč je o jednostavnom i odličnom rešenju, kažu na Apple Insideru, uz napomenu kako se postavlja pitanje legalnosti ovakve metode, što bi Apple, ako se zaista odluče na korišćenje ove opcije, verovatno trebalo na vreme da reši. iPhone ili iPad bi, prema ovom patentu, u slučaju 'sumnjive' upotrebe telefona koja ukazuje da njime ne upravlja vlasnik, već neka druga osoba, putem Touch ID-a zabeležili otiske prstiju osobe koja koristi telefon i putem prednje kamere snimili selfie te osobe.

Uploadovanjem tih podataka u Appleov oblak vlasnik telefona imaće fotografiju osobe koja koristi njegov telefon, a policija otiske prstiju te osobe. Sumnjivo ponašanje koje bi aktiviralo ovu opciju može biti pogrešno upisivanje Appleove šifre, a u patentu se spominje i mašinsko učenje iPhonea, odnosno telefon bi vremenom 'naučio' koje su navike vlasnika ovog uređaja pri svakodnevnom korišćenju pa ako bi došlo do nagle promene u načinu na koji se telefon koristi, to bi takođe aktiviralo sigurnosni protokol, snimanje selfija i uzimanje otiska prstiju – sve bez znanja osobe koja koristi telefon.

Naravno, s obzirom da vlasnik iPhonea već sada ima mogućnost s udaljenog računara da blokira telefon ili izbriše sadržaj na njemu, putem iClouda moći će i da aktivira taj sigurnosni protokol i odmah u iCloudu vidi fotografije osobe koja koristi njegov telefon. S obzirom da je ovaj patent tek prijavljen, njegovu primenu ne treba očekivati u novim modelima iPhonea, već u nekim budućim modelima Appleovih telefona i tableta.

Izvor: B92.net

Možda te još zanima:

.

Kraj za BlackBerry telefone

BlackBerry je jedan od brendova mobilnih telefona koji je obeležio prvu deceniju 21. veka, ali ovoj komapniji već duže vreme…

.

iPhone 9 izlazi u martu

iPhone 9 ulazi u probnu proizvodnju, a u prodaji će se naći tokom marta, piše Gadgets 360.

.

5G modem za iPhone

Često kada vidimo sve nove funkcije koje izlaze sa svakim novim ažuriranjem ili telefonom, pomislimo kako ne može više ništa…

.

iOS 13 dostupan od 19. septembra

Kako je to bio slučaj i ranijih godina, nova verzija iOS platforme stiže uz najnoviju generaciju iPhone uređaja. 

.

Uskoro novi iPhone?

Najprirodnija stvar koja dolazi sa razvojem tehnologije jeste da se kompanije trude ovaj razvoj da isprate. Tako bi u septembru…

.

Lakše do muzike za iPhone

Nema ništa gore nego skidati muziku i prebacivati je na telefon ako imate iPhone. Ova aplikacija može da vam olakša…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo