...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Internet je sve veći: Nove reči - zetabajt, exabajt

11.02.2016.

Globalni saobraćaj na internetu preći će granicu od jednog zetabajta po prvi put i to upravo ove godine. Količina podataka koja se provlači kroz world wide web svake godine se povećava, ali se nova ekspanzija dogodila u proteklih pet godina, kada je saobraćaj povećan za više od pet puta.

.

Kompanija koja se bavi mrežama i distribucijom opreme za veći deo internet infrastrukture pod nazivom CISCO, saopštila je rezultate koji govore o tome da će internet saobraćaj u 2016. godini dostići 1,060 exabajta odnosno, nešto preko jednog zetabajta.

Za one koji su i dalje u terabajtima ili gigabajtima, evo konverzije. Jedan zetabajt je zapravo milijardu terabajta odnosno, ovaj broj ne znam ni da pročitam, ali pise prvo jedinica, pa za njom jos 24 nule bajtova. U minutima, to iznosi vise od 152 miliona godina duga plejlista HD filmova.

                    Début Art —OMG by Jacquie Boyd

CISCO predviđa da će se protok iznova duplirati i to 2019 godine, mahom zbog povećanja protoka na mobilnim uređajima, pošto će ovaj protok rasti za u proseku 57 procenata svake godine.

Obajvljena je i najveća potrošnja po tipu sadržaja, a to su upravo filmovi, koji će činiti čak 41 procenat internet saobraćaja.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Stigao SSD disk od 100 terabajta

Nimbus Data, američka kompanija koja proizvodi rešenja za pohranjivanje podataka pohvalila se svojim novim proizvodom i novim svetskim rekordom. Njihov…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo