...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Hoće li lek protiv šuge postati deo obaveznog protokola lečenja kovida

25.03.2021.

Uskoro u naše bolnice stiže novi lek protiv korone, američkog prozvođača, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike bolesti. I kompanija "Fajzer" najavljuje završna ispitivanja nove vrste leka protiv Kovida 19. Iako se većina pacijenata kod nas leči antibioticima, stručnjaci tvrde da su nam dostupna najmanje dva leka efikasnija u borbi protiv korone. Jedan od njih leči šugu, a uskoro bi mogao da postane deo obaveznog protokola lečenja kovida.

.

Čak 70 kliničkih studija u svetu u ovom trenutku proverava tvrdnju nekoliko lekara da lek koji se koristi u lečenju šuge, ivermektin, može da pomogne i kod korone. Dok ne stigne potvrda stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan.

"Leka ima u Srbiji. On se izdaje kao galenski preparat. Ja samo molim građane da ne okupiraju apoteke i traže ovaj lek, treba neko da im ga prepiše, zato ćemo mi pokušati da ovaj lek dođe na listu protokola", kaže prof. dr Srđan Pešić sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Za razliku od ovog, lek Bamlanivimab, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, naša država nabavlja i daje građanima. I to pacijentima koji su u ranoj fazi bolesti, a koji su u rizičnoj grupi da razviju teži oblik kovida i da zbog toga budu hospitalizovani – stariji od 65 godina, kao i oni koji imaju hronična oboljenja, gojazni, dijabetičari, srčani bolesnici.

U ovom trenutku Srbija ima 5.800 doza ovog leka, što nije dovoljno kada se uzme u obzir da na dnevnom nivou ima skoro isto toliko novozaraženih.

Slična je situacija i sa drugim lekom koji se odnedavno koristi kod nas. I Farifiravil mora da se primi u prvim danima bolesti, jer posle toga nema efekta.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Kome treba šljaka, ima u kompaniji SONY

Pošto je objavljen Demon's Souls sa novom konzolom, Sony je na aktuelnu konzolu prestao da donosi nove igre, a lista…

.

Važno je zaštititi najmlađe gejmere

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i…

.

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati…

.

Češka energetska revolucija – grejanje na nuklearni otpad

Uglju je odzvonilo, a gas je skup. Zato je ideja iz Češke upravo revolucionarna – za centralno grejanje koristilo bi…

.

LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona

Kako se gubici i dalje povećavaju, a milijarde dolara naizgled rasipaju na neobične telefone, elektronski gigant je zvanično podigao belu…

.

Fiat je napravio "Hey Google" automobil

Kako se vozila sve više definišu svojim digitalnim karakteristikama, tehnološke kompanije traže sve bliža partnerstva sa proizvođačima automobila.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo