...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Guglove usluge ćemo plaćati 20 odsto više, a računi će stizati sa adrese u Srbiji

10.05.2022.

Pre nešto manje od godinu dana, korisnici Google servisa su se zapitali zašto je Google počeo da izdaje račune sa PDV-om od jula 2021. godine. Konačno razrešenje ove situacije stiže gotovo godinu dana kasnije, prenosi agencija za knjigovodstvo Experta.

.

Naime, korisnici Google Cloud i Google Workspace (nekadašnji G Suite) obavešteni su mejlom da je Google sada registrovan u sistemu PDV-a Republike Srbije, te da će od 01.07.2022. na svim računima za pomenute Google servise ponovo biti iskazan PDV po stopi od 20 odsto.

Računi će stizati sa adrese u Srbiji. Naime, u Registru poreskih punomoćnika stranih lica obveznika PDV-a, pod 8.11.2021. godine kao poreski punomoćnik za Google Cloud EMEA Limited i Google Commerce Limited upisan je Deloitte doo Beograd. U skladu sa tim, ispunjeni su uslovi da se na usluge Google Cloud EMEA Limited obračunava i naplaćuje PDV po stopi od 20 odsto. Ovaj posao će u ime Google servisa obavljati Deloitte doo Beograd, kao njihov poreski punomoćnik.

Korisnici ovih servisa ne treba nadalje da vrše interni obračun PDV-a, a PDV koji bude iskazan u računima moći će da odbiju (ukoliko ispunjavaju propisane uslove).

U mejlu se navodi da će avans biti priznat automatski, te da korisnici ne treba ništa da preduzimaju po tom pitanju. Ostaje pitanje da li će Google izdati ispravke pogrešno izdatih računa iz spornog perioda ili eventualno knjižna odobrenja, kako bi korisnici mogli da proknjiže korekcije zaduženja u svojim poslovnim knjigama.

Izvor: www.nova.rs

Možda te još zanima:

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo