...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Gugl počinje da miriše umesto vas

29.10.2019.

Industrija parfema decenijama pokušava da predvidi relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

.

Kako prenosi Engadget, zato su u pomoć pritekli istraživači "Gugl brejn" tima, koji se nadaju da će uz pomoć AI tehnologije uspeti da reše taj dugogodišnji problem.

U teorijskom radu koji su objavili, istraživači iz Gugla objasnili su način na koji su uspeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise. Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula koje su identifikovali proizvođači parfema. Svaki molekul je dobio opis koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…).

Naučnici su iskoristili dve trećine tih mirisa da treniraju svu veštačku inteligenciju, kako bi pridružili molekule svakom mirisu. Poslednja trećina mirisa iskorišćena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebalo da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspešan.

Ovo je samo prvi korak u treniranju veštačke inteligencije da pravilno identifikuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da ona može da prepozna složene relacije. To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve naučne discipline koje u osnovi imaju hemiju.

Možda te još zanima:

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Znaju šta ste gledali svakog leta

Nakon odluke suda, Google je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike.

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Reddit će prodavati sadržaje korisnika

Sporazum, čija se godišnja vrednost procenjuje na oko 60 miliona dolara, predstavlja značajan napredak u regulisanju upotrebe podataka za obuku…

.

Šta je "Guglovo groblje“ i ko na njemu počiva?

Otkako je pre više od 25 godina Gugl stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem…

.

Hakeri mogu da pristupe Google nalozima i bez lozinke

Sajber stručnjaci iz CloudSEK-a upozoravaju na novi oblik malvera koji omogućava hakerima da zaobiđu dvostruku autentifikaciju i pristupe Google nalozima…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo