...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Gugl počinje da miriše umesto vas

29.10.2019.

Industrija parfema decenijama pokušava da predvidi relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

.

Kako prenosi Engadget, zato su u pomoć pritekli istraživači "Gugl brejn" tima, koji se nadaju da će uz pomoć AI tehnologije uspeti da reše taj dugogodišnji problem.

U teorijskom radu koji su objavili, istraživači iz Gugla objasnili su način na koji su uspeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise. Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula koje su identifikovali proizvođači parfema. Svaki molekul je dobio opis koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…).

Naučnici su iskoristili dve trećine tih mirisa da treniraju svu veštačku inteligenciju, kako bi pridružili molekule svakom mirisu. Poslednja trećina mirisa iskorišćena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebalo da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspešan.

Ovo je samo prvi korak u treniranju veštačke inteligencije da pravilno identifikuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da ona može da prepozna složene relacije. To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve naučne discipline koje u osnovi imaju hemiju.

Možda te još zanima:

.

Microsoft ima rešenje za Chrome

Googleov pretraživač Chrome je najpopularniji na svetu. Ono na šta mnogi ne obraćaju pažnju je činjenica da Chrome koristi mnogo…

.

Otvori dve aplikacije odjednom

Želite da vam dve aplikacije budu otvorene na ekranu telefona u isto vreme? Nikakav problem, imamo aplikaciju koja to i…

.

Google objektiv za odeću

Koliko puta vam se desilo da odete do grada, u prolazu vidite neku košulju, majicu ili duksericu, a nemate vremena…

.

Google maps ubacio javni prevoz Beograda u svoju aplikaciju

Korisnici Google mapsa u Beogradu sada mogu na svojim pametnim telefonima da dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cena karata i…

.

Google Trips za moderna putovanja

Putovanje je mnogo više od rezervacije karte i hotelske sobe, pa Google u skladu sa tim stvara stranicu Trips kako bi išao…

.

Google uvodi "Watchlist"

Pretražujući filmove i serije preko Google pretraživača korisnici će imati mogućnost da naprave listu onoga što žele da pogledaju.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo