...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Grejanje uz pomoć kompjutera

16.10.2017.

Šveđani su osmislili revolucionaran način da zagreju svoje domove - uz pomoć kompjutera! Jedan od takvih centara nalazi se u Stokholmu, a reporter Bi-Bi-Sija ga je obišao i primetio da je vazduh "svež i suv", da nema trunke prašine i da su redovi servera prekriveni gomilom lampica.

.

"Iznad svega, veoma je bučno. Kompjuteri se, kao što znamo i po svojim računarima, greju, i potrebno je mnoštvo ventilatora kako bi se ohladili do temperature za normalno funkcionisanje. Zamislite toplotu vašeg laptopa nakon više sati korišćenja, pomnoženu hiljadama kompjutera u masivnom skladištu. Svi rade sedam dana nedeljno, 24 sata dnevno bez prestanka."

Toplota je, kao što znamo, energija, a Šveđani su odlučili da tu energiju pretvore u toplinu svojih domova. Projekat se zove "Stockholmdata parks" i napravljen je u saradnji sa gradskim vlastima i lokalnom agencijom za nadzor grejanja. Učestvuje sve više ovakvih centara širom grada, a nedavno je program objavio partnerstvo sa centrima velikih brendova kao što su Ericcson i H&M.

Evo kako funkcioniše – hladna voda kroz cevi ulazi u centre podataka, gde služi kako bi ohladila vazduh koji zatim dolazi do servera i sprečava ih da se pregreju. Ta voda zatim "odlazi" iz cevi u toplane, gde biva distribuirana putem sistema za grejanje.

Čelnici projekta očekuju da će do sledeće godine moći da zagreju 2.500 domaćinstava u Stokholmu, ali je dugoročni cilj opcija grejanja čak deset odsto celog Stokholma do 2035. godine. "Samo 10MW energije potrebno je da se zagreje 20.000 stanova, a da biste shvatili brojke, reći ćemo vam da tipičan centar kompanije kao što je Facebook koristi 120MW," završava reporter Bi-Bi-Sija.

Izvor: Naslovi.net

 

Možda te još zanima:

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Može li PC da parira "preskupom" Meku?

Došlo je vreme za novi računar. Skupili ste novac, međutim, niste sigurni u to da li je bolje da kupite…

.

Najbrži superkompjuter pokreće AMD-ov hardver

Prošle godine, nakon objave novog MI250X GPU-a, AMD je otkrio planove da pokreće prvi superkompjuter koji će probiti granicu eksaflopa,…

.

Kineski kompjuter pobedio Guglov!

Tim kineskih naučnika razvio je najmoćniji kvantni računar na svetu, sposoban da izvrši najmanje jedan zadatak 100 biliona puta brže…

.

Igrice (ni)su moj život

Pre nekoliko godina je jedan zid Novosadskog univerziteta krasio grafit "WOW took my brother" (WOW mi je uzeo brata). Kada…

.

Kina prešišali SAD po broju superkompjutera

Kina je smenila SAD na prvom mestu po broju superkompjutera na listi najbržih svetskih 500 sistema. Ova zemlja sada ima…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo